Nakon 6 mjeseci suđenja

Afera 'Asim': Sarajlić i ostali oslobođeni krivice za trgovinu uticajem

Front10.02.23, 14:38h

Afera 'Asim': Sarajlić i ostali oslobođeni krivice za trgovinu uticajem
Prema optužnici sarajevskog kantonalnog tužilaštva Sarajlić i Delalić su obećali Tvrtkoviću da će, koristeći stranački utjecaj, zaposliti njegovu suprugu ako bude glasao da Fikret Prevljak bude predsjednik sarajevske SDA, a ne načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, Prevljakov protukandidat

Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović su prvostepenom presudom oslobođeni krivice po osnovu člana 299 Krivičnog zakona FBiH da su, kako je istaknuto u optužnici, prije izbora za predsjednika Kantonalnog odbora SDA u Sarajevu, posredstvom Šehovića ugovorili sastanak s jednim od delegata izborne konvencije Velidom Tvrtkovićem i obećali mu zaposlenje supruge, prenosi N1.


Prema optužnici sarajevskog kantonalnog tužilaštva Sarajlić i Delalić su obećali Tvrtkoviću da će, koristeći stranački utjecaj, zaposliti njegovu suprugu ako bude glasao da Fikret Prevljak bude predsjednik sarajevske SDA, a ne načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, Prevljakov protukandidat.


Tvrtković je snimio razgovor, napravio audiozapis, na kojem se čuje o čemu je razgovarao sa Sarajlićem i Delalićem, koji je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo. Efendić je javno objavio ovaj snimak. Delalić je nakon objavljivanja snimka napustio SDA, a kasnije je to učinio i Efendić koji je sada predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH).


U augustu 2022, sutkinja Amela Skrobo-Kadrić je otvorila glavni pretres u predmetu u kojem su navedeni optuženi za krivično djelo “Davanje dara i drugih oblika koristi”.


U tom periodu, prvooptuženi Asim Sarajlić je bio predsjednik kadrovske komisije SDA i član Predsjedništva SDA, kao i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH.


Važno je istaći i to da se Sarajlić nalazi na američkoj crnoj listi, nakon što mu je Američki ured za kontrolu strane imovine (OFAC) u aprilu prošle godine uveo sankcije.


On je prije toga bio predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda nakon čega je podnio ostavku na ovu poziciju.


Na ovu prvostepenu presudu postoji mogućnost žalbe.


(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 278

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još