u znak solidarnosti s ukrajinom

Predstavljena umjetnička djela nove kolekcije ‘Ars Aevi Nucleus Kyiv’

Kultura09.02.23, 20:16h

Predstavljena umjetnička djela nove kolekcije ‘Ars Aevi Nucleus Kyiv’
Međunarodno priznati umjetnici Aida Šehović i Ismar Čirkinagić iz BiH zajedno sa umjetničkim kolektivom Open Group iz Lavova i Alevtina Kakhidze producirali su nove umjetničke radove za ovu solidarnu izložbu, koje ujedno i daruju Kolekciji Ars Aevi

 

 

 

Goethe-Institut BiH i Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi danas su u Sarajevu predstavili umjetnička djela nove kolekcije "Ars Aevi Nucleus Kyiv" u znak solidarnosti sa Ukrajinom.

 

Međunarodno priznati umjetnici Aida Šehović i Ismar Čirkinagić iz BiH zajedno sa umjetničkim kolektivom Open Group iz Lavova i Alevtina Kakhidze producirali su nove umjetničke radove za ovu solidarnu izložbu, koje ujedno i daruju Kolekciji Ars Aevi.

 

Direktorica Goethe-Instituta BiH Simone Voigt je rekla da je izložba realizovana u okviru Stabilizaciog fonda Goethe-Instituta, te da se putem velikog broja kulturnih projekata bave kulturom sjećanja i suočavanja sa prošlošću u saradnji sa kulturnim institucijama u BiH.

 

- Ne vidimo se tu kao kustosi već kao partneri u tom projektu i ovdje nam je bilo bitno da izložba ide u Ukrajinu i da bude prikazana u galeriji Muzeja savremene umjetnosti u Kijevu. Stabilizacioni fond je raspisan od Goethe-Instituta i Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke i cilj je bio da se pomogne institucijama kulture i obrazovanja u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji koje su osjetile posljedice rata poput smanjivanja budžeta i drugo i ukupno četiri institucije iz BiH su dobile sredstva da urade svoje projekte – navela je Voigt.

 

Za izložbu "Ars Aevi Nucleus Kyiv" Aida Šehović je predstavila svoju najnoviju instalaciju u javnom prostoru "Street Signs Sarajevo - Kyiv" koja se sastoji od pet uličnih znakova koji će biti postavljeni u Velikom parku, preko puta Goethe-Instituta, kako bi potakli prolaznike na kritičko razmišljanje i postavljanje pitanja o ratu i njegovim posljedicama.

 

Šehović je rekla da na ovaj način podsjeća društvo na teret ratne traume koja se nije riješila u cjelosti i zbog koje se nažalost još uvijek bori za istinu i pravdu u našem društvu i 30 godina poslije, a to isto se sada dešava i u Ukrajini.

 

-  Moj cilj i želja kao umjetnice je da postavljam pitanja koja možda izbjegavamo ili ne želimo da postavimo. Smatram da je javni prostor važno mjesto da se razgovori nastave i da umjetnost pruža jedinstven način za otvoren razgovor i pristup ovim teškim temama – navela je Šehović.

 

Postavka Open Group još je jedan ulični, odnosno saobraćajni znak koji označava 1.654 kilometra koji dijele Ars Aevi od Muzeja savremene umjetnosti u Kijevu. Znak će biti postavljen na zemljištu na kojem će biti izgrađen budući muzej u Sarajevu po projektu italijanskog arhitekte Renza Piana.

 

Alevtina Kakhadze predstavlja svoj najnoviji video rad "Botaničke žrtve" u kojem se umjetnica fokusira na biljke, koje smatra jednim od najboljih primjera pacifizma na našoj planeti. Njen rad ulazi u dijalog sa “Herbarijumom" Ismara Čirkinagića, zbirka sušenog bilja, koje je umjetnik sakupio na mjestima masovnih grobnica u okolici rodnog Prijedora.

 

Direktorica JU Gradski Muzeji Sarajevo Senka Ibrišimbegović je rekla da je izložba način da se putem kulture i umjetnosti solidarišemo sa Ukrajinom, te da se spajaju ljudi sa sličnim iskustvom, na čemu počiva i cijela kolekcija Ars Aevi.  

 

Izložbeni projekat finansiraju Stabilizacioni fond Goethe-Instituta i Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke, a sufinansira Ministarstvo kulture i sporta KS. Projekat se realizuje i u saradnji sa VII Academy, Kuma Internacional, Modul Memorije, Grad Sarajevo, Kanton Sarajevo, Općina Centar, Općina Novo Sarajevo, UNESCO.

 

(Fena/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!