Nakon dva mjeseca agonije

Hrvati u Zambiji oslobođeni optužbe za trgovinu djecom! Vraćaju se kući, sudbina djece nepoznata

Front06.02.23, 14:55h

Hrvati u Zambiji oslobođeni optužbe za trgovinu djecom! Vraćaju se kući, sudbina djece nepoznata
Sud u Zambiji odbacio je optužnice protiv osmero Hrvata koje se teretilo za za trgovinu djecom. U roku od 48 sati moraju napustiti zemlju. Za sada se ne zna što je s djecom koju su posvojili.

 

Osmero Hrvata koji se već dva mjeseca nalaze u Zambiji u ponedjeljak su oslobođeni na sudu u Ndoli, gdje ih se teretilo za trgovinu djecom, prenosi Dnevnik.hr.

 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je da je nadležni sud u Ndoli odbacio optužnicu protiv hrvatskih državljana.

 

"U roku od 48 sati dužni su napustiti Republiku Zambiju. U povratku u Hrvatsku, kao i tijekom cijelog dosadašnjeg postupka, nadležna tijela osigurat će hrvatskim državljanima svaku potrebnu pomoć.

 

Ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman potvrdio je kako je sud odbacio optužnicu. Napomenuo je da tijekom "cijelog ovog postupka Hrvatima pružana konzularna pomoć. Ostvareni su brojni međunarodni kontakti također i Ministarstva vanjskih poslova i ministarstva pravosuđa kako bi ih informirali o ovom slučaju", rekao je ministar i naglasio da se o ovom slučaju pričalo od "New Yorka preko Bruxellesa do Pretorije", kazao je Grlić Radman.

 

Još se ne zna gdje su djeca

 

"Naša je prvotna briga bila za ove pritvorene hrvatske državljane", rekao je ministar koji nije dao jasan odgovor na pitanje što je s posvojenom djecom. "Pretpostavljamo da je optužnica odbačena jer nije bilo inkriminirajućih elemenata".

 

Rekao je da je sljedeći korak iskazati zaštitu za djecu koja imaju hrvatske dokumente iako nema nove informacije o tome gdje su djeca. "Naš je prioritet bila briga o osam hrvatskih državljana koji su uhićeni", rekao je ministar.

 

"Djeca su također hrvatski državljani", upozorili su novinari, na što je ministar rekao da "uz sav napor mi nismo uspjeli doći do njih". Rekao je da oni imaju pravo na konzularnu zaštitu i da ministarstvo poduzima određene radnje.  

 

"Nemamo informaciju kako ih oni tretiraju, ali mi još uvijek nismo dobili pristup njima što nam govori da je to još u razmatranju", rekao je na pitanje je li zambijskih vlastima sporno državljanstvo djece. Nije znao niti odgovor na to hoće li biti upitna sva posvajanja djece iz DR Kongo te jesu li ona zakonita ili nisu.

 

Četiri hrvatska para koja su u Zambiju otišli po posvojenu djecu iz DR Kongo, trenutno se nalaze u imigracijskom uredu.

 

Zambijski mediji navode kako je suđenje prekinuto, nakon što je država podnijela zahtjev da se predmet obustavi "prema odjeljku 88 (a) Zakona o kaznenom postupku, poglavlje 87 Zakona Zambije".

 

Državni odvjetnik Mahape Libakeni zatražio je obustavu slučaja, koju mu je sudac Dominic Makalicha i odobrio te je prilikom donošenja presude naglasio kako "prekid postupka nije oslobađajuća presuda".

 

MVEP istaknulo je kako je uhićenim Hrvatima "od prvoga dana pružena konzularna pomoć sukladno Ustavu RH i Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima. S ciljem osiguranja pravičnog suđenja, humanog postupanja i zaštite najboljih interesa hrvatskih državljana, ostvareni su brojni kontakti i obavljeni razgovori ministra vanjskih i europskih poslova Grlića-Radmana i ministra pravosuđa i uprave Malenice te hrvatskih diplomatskih i konzularnih predstavnika s najvišim razinama vlasti Zambije. Usto, intenzivno se komuniciralo i sa šefom EU Delegacije u Lusaki kao i predstavnicima EU-a i međunarodne zajednice", priopćeno je iz ministarstva.

 

Osmero hrvatskih državljana uhićeno je u zambijskoj zračnoj luci 7. prosinca 2022. godine, nakon što su tu zemlju namjeravali napustiti sa četvero djece posvojene u sirotištu u DR Kongo. Teretilo ih se za trgovinu ljudima u pokušaju, a nakon 47 dana u pritvoru, pušteni su da se brane sa slobode nakon ispunjenih uvjeta za jamčevinu.


Ovaj slučaj izazvao je lavinu reakcija u Hrvatskoj, nakon što se ispostavilo da je DR Kongo zabranio međunarodna posvajanja te se postavljala upitnost ispravnosti dokumenata temeljem kojih je parovima dozvoljeno posvojenje, a četvero djece dobilo sve hrvatske dokumente, putovnicu i OIB te su i službeno postali hrvatski državljani.

 

Novi razvoj događaja u Zambiji ne daje za sada odgovor i na pitanje što je s posvojenom djecom koja su im oduzeta i smještena na tajnu lokaciju gdje do sada nikome nije bio dozvoljen pristup.

 

(DEPO PORtAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!