Federalni parlamentarac najavio

Žuljević: Amandmanima smo ispravili nepravdu koju je SDA godinama radila, podržat ćemo Budžet FBiH

Front26.01.23, 10:33h

Žuljević: Amandmanima smo ispravili nepravdu koju je SDA godinama radila, podržat ćemo Budžet FBiH
Nije neka novost pogubljenost SDA, oni su to jučer samo još jednom manifestirali na način da misle da su oni vlasnici života i smrti u FBiH, kazao je

 

 

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Aner Žuljević kazao je za Avaz da očekuje da danas Budžet FBiH sa amandmanima Osmorke i HDZ-a bude usvojen.

 

Podsjećamo, jučer se održavala cjelodnevna sjednica na kojoj je tema bio Budžet FBiH, a glavni razlog zašto se nije glasalo o njemu bio je to što SDA nije bila sigurna kako da glasa o Budžetu sa oko 50 amandmana nove vlasti, obzirom da je ipak riječ o Budžetu Vlade na čijem čelu je njihov premijer Fadil Novalić.

 

- Što se tiče Osmorke kao nove parlamentarne većine mi smo dostavili 50 amandmana za koje smatramo da trebaju biti korekcija unutar Budžeta. Ne radi se o nekom velikom iznosu, ali se radi o ispravci određenih grešaka koje je Vlada u tehničkom mandatu pravila prema određenim sredinama kada su u pitanju kapitalne investicije, zato što je bila riječ o sredinama gdje su bili načelnici koji nisu iz SDA – istakao je Žuljević.


Pojašnjava da oni sada ispravljaju društvenu nepravdu koja je godinama pravljena nad građanima Federacije BiH, koji su imali drugu političku volju.

 

- Nismo kao oni ukidali projekte za one općine gdje SDA ima vlast, jer ne želimo da kažnjavamo i nismo isti kao oni, nego jednostavno želimo ravnomjernije razvijati Federaciju i da svi imaju jednaku šansu iz Budžeta FBiH. Očekujemo da će se mandat usvojiti i spremni smo da glasamo za Budžet, kako bi se implementiralo sve ono što je bitno u Budžetu, kao što je redovnost isplate penzija, socijalnih, boračkih i invalidskih davanja i neke druge stvari koje su vezane za kapitalne izdatke, a i kako bi krenuli u implementaciju vlasti i imenovanje nove Vlade koja će implementirati ovaj Budžet – rekao je Žuljević.

 

Zastupnici iz redova SDA su na jučerašnjoj sjednici odugvlačili i djelovali pogubljeno, nisu znali kako se izjasniti o Budžetu, pa se na kraju sjednica pretvorila u maratonsku.

 

- SDA je pogubljena već deset godina, nije neka novost njihova pogubljenost, oni su to jučer samo još jednom manifestirali na način da misle da su oni vlasnici života i smrti u FBiH i ako njih nema da ne treba ni BiH, oni su nosioci i državnog i bošnjačkog legitimiteta. Radi se o jednoj stranci koja je prerasla u firmu, koja je ogrezla u korupciji i u koju se ide po tendere i posao, kao što je to nekada lider Željko Komšić rekao, a onda se s njima svezao, tako da se oni nisu puno promijenili puno od toga – kazao je Žuljević.


Ističe da će trebati vremena da SDA shvati da će trebati raditi na unutrašnjoj reformi i da mora razumjeti da postoje drugi politički subjekti i pravila igre.

 

- Moraju prestati sa destrukcijom u kojoj su spremni da ovu državu praktično pomnože sa nulom ako oni nisu faktor odlučivanja. Postoji dovoljan broj dobronamjernih patriota koji ne misle da život počinje i završava s njima, koji su spremni da preskoče 100 SDA-ova, SNSD-ova i HDZ-ova kako bi ova država dobila Budžet i nastavila svoj euroatlanski put. Na njima je da ostanu konzistentni u nastojanjima da se penzije isplate na vrijeme, da se socijalna davanja isplate na vrijeme, parlamentarna većina u amandmanima to ništa nije dirnula i sa te strane ne postoji niti jedan razlog da SDA ne podrži Budžet njihovog premijera.

 

Poručio je i da se nada da će nova Vlada kroz rebalans implementirati sve politike koje planira provoditi, a koje se razlikuju od prethodnog saziva Vlade.

 

- Krajnje je vrijeme da se skine veliki poreski teret radniku, da se konačno oporezuje kapital, da napravimo socijalnu kartu u FBiH, da pomognemo onim najugroženijim, a ne da nam međunarodni zvaničnici kažu da najveći dio novca ide u pogrešne ruke, što je godinama bio rezultat predizborne kampanje i SDA načina ponašanja i kupovine biračkog tijela. Trebamo ispraviti i nepravdu Zakona o radu, koji je pretvorio radnike u robove, Zakona o PIO-u koji je penzionere zamrznuo u penzionerskoj sirotinji, ogroman je posao pred nama. Potrebno je dosta toga pretočiti u zakone i naučiti ljude da je život puno više od onog što ih je SDA naučila „da se ne puca“. Rat je davno prošao, treba našoj djeci ostaviti bolju infrastrukturu – mišljenja je Žuljević.


Vjeruje da će uspjeti u svojim namjerama, a kako ističe nema problema ni sa NES-om i Strankom za BiH, iako su te stranke izražavale nezadovoljstvo radom Osmorke na državnom nivou.

 

- Nismo imali nikakvih problema u komunikaciji, radi se o ravnopravnim partnerima koji imaju određene vizije kada je u pitanju implementacija finansijskog plana, bilo je to potpuno relaksirano. Razgovori se vode, svako ima određena razmišljanja, konsenzus je postignut. Trebamo se učiti međusobnoj komunikaciji, meni je drago da pokazujemo novi vid političke komunikacije i da ne pričamo preko medija, nego da sjedimo i dogovaramo, a da onda stanemo iza dogovorenog, kao što je to u svim demokratskim zemljama gdje postoji parlamentarna većina. Vjerujem da takav model ponašanja neće predstavljati nikakav problem i da ćemo kvalitetno rješavati probleme građana te odgovoriti zadatku – zaključio je Žuljević.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 51

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još