Zašto državna tajna?

Javašluk: Robne rezerve rade kao da smo u ratu, ništa se ne čini da se ublaže enormna poskupljenja

Biznis Klub23.01.23, 12:45h

Javašluk: Robne rezerve rade kao da smo u ratu, ništa se ne čini da se ublaže enormna poskupljenja
Nakon 1995. godine na nivou FBiH nisu izrađeni detaljniji i sveobuhvatniji normativi koji se odnose na sve situacije u kojima je potrebno intervenisati robnim rezervama, a ne samo na ratno stanje

 

Izvor: Interview.ba
Piše: Milica Brčkalo Gajić

 


Uprkos povremenim nestašicama i enormnim poskupljenjima osnovnih prehrambenih artikala, direkcije robnih rezervi u Federaciji nisu na odgovarajući način vršile intervencije robama iz robnih rezervi kako bi se ublažile posljedice poremećaja na tržištu.

 

Navedeno je ovo, između ostaloga, u izvještaju federalnih revizora o stanju robnih rezervi.

 

– Programi/planovi, odnosno poslovanje direkcija robnih rezervi je, prema zakonima o robnim rezervama, državna tajna. Tako da javnosti nisu poznate i dostupne informacije o tome kojim vrstama i količinama roba Federacija BiH i kantoni raspolažu, te za koji period su dostatne postojeće rezerve. 

 

Također, ekonomski analitičari ističu kako je oznaka „državna tajna“ u FBiH nepotrebna, te kako nam je u vrijeme krize jako potrebna transparentnost, kao karakteristika demokratije i tržišne ekonomije – naveli su revizori u izvještaju objavljenom krajem prošle godine.

 

To (ni)je državna tajna

 

Oni ističu da je, upravo zbog nedostatka transparentnih podataka o stanju robnih rezervi kod građana je prisutan strah od nestašica i velikih poskupljenja. To je i uzrok prekomjernih kupovina osnovnih životnih namirnica.

 

No, tajnost o kojoj se govori nije usklađena sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka.

 

S druge strane, revizori upozoravaju da su podaci o robnim rezervama značajno transparentnije i dostupnije građanima. Treba se samo sjetiti kako je na primjer srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na jednoj višesatnoj konferenciji za novinare, javnosti predočio rezerve. Bukvalno do u zrno graška, riže ili soli.

 

U susjednoj Hrvatskoj na snazi je Zakon koji propisuje da su jedino podaci o teritorijalnom razmještaju robnih zaliha po područjima državna tajna.

 

Stabilnost tržišta

 

Robne rezerve, da podsjetimo, koriste se za osiguranje potreba stanovništva u doba ratnog stanja ili neposredne ugroženosti države, te velikih prirodnih katastrofa. No, koriste se i za interveniranje na tržištu radi osiguranja njegove stabilnosti u slučaju većih poremećaja. Ili, preventivno u sprečavanje tih poremećaja.

 

Također, robne rezerve mogu biti učinkovit tržišni mehanizam koji državi omogućava intervenciju u slučajevima kada cijene prehrambenih artikala naglo rastu i ugrožavaju životni standard stanovništva.

 

Intervencije robnim rezervama mogu ublažiti tržišne turbulencije, te zaštititi građane od globalnih posljedica kretanja na tržištu u vanrednim okolnostima.
Praksa je pokazala da su robne rezerve poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i energenata dvije grupe proizvoda koje su ključne za stabilnost većine svjetskih ekonomija.

 

Teorija i praksa

 

Tako je to u teoriji, zemalja koje brinu o svojim građanima. Kod nas je u proteklim godinama bilo je značajnih vanrednih okolnosti. Interveniranja na tržištu bila su neophodna. Pa sjetimo se samo nestašica izazvanih pandemijom COVID-19, drastičnih poskupljenja osnovnih životnih namirnica usljed globalne inflacije.

 

I šta su radile federalne direkcije robnih rezervi?

 

Natavak teksta čitajte OVDJE!

 

(DEPO PORTAL/jk)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!