instinktivno ponašanje najmlađih

Iz minute u minutu: Ovako izgleda prvi sat u bebinom životu, šta to one zapravo rade?

Lifestyle21.01.23, 13:30h

Iz minute u minutu: Ovako izgleda prvi sat u bebinom životu, šta to one zapravo rade?
Istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu Acta Pediatrics pokazalo je da se novorođenčad ponaša instinktivno kada je prepuštena prvim slobodnim pokretima tijela i pri prvom kontaktu s majkom

 

 

 

ŠVEDSKI znanstvenici pažljivo su promatrali 28 novorođenih beba nakon rođenja kako bi vidjeli kakve promjene prolaze na samom početku svog života.

 

Istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu Acta Pediatrics pokazalo je da se novorođenčad ponaša instinktivno kada je prepuštena prvim slobodnim pokretima tijela i pri prvom kontaktu s majkom.

 

Ovo su neke od promjena koje se događaju bebama u prvim minutama njihova života - piše Index.

 

Prva minuta: Bebe plaču glasno i ljutito, što im pomaže probuditi pluća.

Druga minuta: Nakon prvog plača, bebe se počinju opuštati i miruju na maminim prsima.

Peta minuta: Kako se počinju buditi, bebe prvi put otvaraju oči i postupno počinju pomicati glavu i usne.

Osma minuta: Bebe postaju aktivnije i duže drže oči otvorenima. Promatraju majčine oči i grudi, plačem pokazuju da su gladne i ruke usmjeravaju prema svojim usnama.

18. minuta: Beba opet odmara jer je izmorena.

36. minuta: Bebe počinju koristiti njuh, još uvijek su zainteresirane za majčine dojke.

62. minuta: Vrijeme je za prvi podoj. Bebe piju kolostrum, prvo majčino mlijeko koje sadrži brojne hranjive tvari i molekule koje jačaju imunološki sustav. Rano sisanje potiče stvaranje mlijeka i pomaže maternici da se što brže vrati u prijašnje stanje.

70. minuta: Bebe zaspu i zasluženo odmaraju.

 

Treba napomenuti da je istraživanje provedeno na malom uzorku djece, u Švedskoj, gdje bebe nakon rođenja imaju priliku odmarati se na majčinim prsima i uživati u prvom mlijeku, što nije privilegija za sve novorođene bebe na svijetu.

 

No, ti se rezultati smatraju pouzdanim pokazateljem instinktivnog ponašanja najmlađih. Autori istraživanja ističu kako vrijeme varira od bebe do bebe, a navedene minute istaknute su kao prosječne vrijednosti.

 

(Index, DEPO PORTAL/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!