Neustavna terminologija

Denis Zvizdić: Ustavni sud donio je 'historijsku odluku', termin 'zajedničke institucije' ide u prošlost

Front20.01.23, 15:53h

Denis Zvizdić: Ustavni sud donio je 'historijsku odluku', termin 'zajedničke institucije' ide u prošlost
U ovoj odluci Ustavni sud je između ostalog naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice „zajedničke“ ispred izraza „institucije“ promijenio smisao člana III/1. Ustava Bosne i Hercegovine koji propisuje postojanje isključivo „institucija Bosne i Hercegovine“.


“Danas je Ustavni sud BiH prihvatio moju apelaciju i proglasio sintagmu “zajedničke institucije” neustavnom.Ovo je historijska odluka jer je Ustavni sud trajno potvrdio da BiH po svom karakteru nije državna zajednica,već država sa svojim suverenitetom i historijskim kontinuitetom“, napisao je Denis Zvizdić, dopredsjedavajući Zastupničkog doma BiH, na svom Twitter nalogu.

 

Odlučujući o zahtjevu Denisa Zvizdića, Ustavni sud je utvrdio da član 5. stav 1. tačka a) Zakona o zastavi Bosne i Hercegovine u dijelu koji glasi: „zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama“ nije u skladu sa članom I/2. u vezi sa članom III/1. Ustava Bosne i Hercegovine i ukinuo ga.

 

U toj odluci Ustavni sud je između ostalog naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice „zajedničke“ ispred izraza „institucije“ promijenio smisao člana III/1. Ustava Bosne i Hercegovine koji propisuje postojanje isključivo „institucija Bosne i Hercegovine“.

 

Na taj način zakonodavac je postupio suprotno načelu vladavine prava iz člana I/2. Ustava Bosne i Hercegovine zato što je osporenom odredbom zakona izmijenio suštinu jasne ustavne odredbe iz člana III Ustava BiH.


Ustavni sud BiH stoga je na današnjoj sjednici termin zajedničke institucije proglasio neustavnim.

 

(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 39

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još