Novo Vijeće ministara BiH

Da li će nakon SIPA-ine provjere svi predloženi ministri i zamjenici uspjeti zauzeti predviđene fotelje?

Front20.01.23, 14:12h

Da li će nakon SIPA-ine provjere svi predloženi ministri i zamjenici uspjeti zauzeti predviđene fotelje?
Izvještaj o provedenim provjerama dostavljen je Vijeću ministara, kažu iz SIPA-e


SIPA je danas završila provjere i za preostalih sedam kandidata za pozicije ministara i zamjenika ministara u Vijeću ministara BiH, potvrđeno je iz SIPA-e za Oslobođenje.

 

- Izvještaj o provedenim provjerama dostavljen je Vijeću ministara, dodaju iz SIPA-e.

 

Podsjećamo, ranije su izvršene provjere za 12 kandidata za navedene pozicije.

 

Također, Centralna izborna komisija je jučer usvojila izvještaj o provedenim provjerama za svih 19 kandidata i dostavila ga novoimenovanoj predsjedavajućoj Borjani Krišto, kao i komisiji za prevenciju korupcije, radi ispitivanja eventualnog postojanja sukoba interesa za predložene kaandidate. Nakon što i ova komisija završi posao Zastupnički dom PSBiH treba zakazati sjednicu na kojoj će imenovati nove državne ministre i njihove zamjenike.

 

Vrijedi podsjetiti da su kandidati za pozicije ministara: Davor Bunoza (ministar pravde), Dubravka Bošnjak (ministrica civilnih poslova), Elmedin Konaković (ministar vanjskih poslova), Edin Forto (ministar prometa i komunikacija), Zukan Helez (ministar odbrane), Sevlid Hurtić (ministar za ljudska prava i izbjeglice), Staša Košarac (ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa), Zoran Tegeltija (ministar finansija i trezora) i Nenad Nešić (ministar sigurnosti).

 

Data je i saglasnost za imenovanje zamjenika ministara: Muhameda Hasanovića (Ministarstvo finansija i trezora), Elvira Mahmuzića (Ministarstvo pravde), Dušku Jurišić (Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice), Josipa Brkića (Ministarstvo vanjslih poslova), Ljiljanu Lovrić (Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa), Ivicu Bošnjaka (Ministarstvo sigurnosti), Slavena Galića i Aleksandra Goganovića (Ministarstvo odbrane), Ognjena Janjića (Ministarstvo prometa i komunikacija) i Marijanu Mojić (Ministarstvo civilnih poslova).

 

(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još