nakon prijedloga, liste se šalju u cik

Osmorka još krije imena za državne delegata, da li će predložiti i jednog Hrvata?

Front16.01.23, 11:54h

Osmorka još krije imena za državne delegata, da li će predložiti i jednog Hrvata?
Stranka demokratske akcije koja ima 12 delegata u Klubu Bošnjaka Doma naroda PFBiH predložit će Safeta Softića i Šefika Džaferovića. Također bit će predložen i Dženan Đonlagić iz DF-a

 

 

 

Na sutrašnjoj konstituirajućoj sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije BiH trebale bi biti predložene liste Klubova Bošnjaka i Hrvata za delegate u Dom naroda PS BiH.

 

Nakon što se liste predlože, šalju se u Centralnu izbornu komisiju BiH koja odobrava liste s kandidatima- piše Patria

 

Stranka demokratske akcije koja ima 12 delegata u Klubu Bošnjaka Doma naroda PFBiH predložit će Safeta Softića i Šefika Džaferovića. Također bit će predložen i Dženan Đonlagić iz DF-a.

 

Kada je riječ o strankama osmorke (SDP, NIP, NS, NES, Stranka za BiH, PDA, Za nove generacija, BHI Fuad Kasumović) one imaju deset delegata što je dovoljno za dva državna. Za sada nisu poznata imena za državne delegate, iako se može čuti da će jednog predložiti Narod i pravda.

 

Kada je riječ o Klubu Hrvata, HDZ ima 14 delegata što im je dovoljno za tri u Domu naroda PS BiH, HDZ 1990 sa partnerom ima četiri što im je osiguralo jednog državnog delegata, dok stranke osmorke (SDP, NIP, NES i ZNG) imaju četiri delegata, a preostaje i Berina Fejzić iz BPK. Iako osmorka ima mogućnost da izabere jednog delegata u Klub Hrvata u Dom naroda PS BiH, ni oni za sada nisu izašli s mogućim kandidatom. 

 

Sve se glasnije može čuti, a što najavljuju i mediji bliski HDZ-u, da će HDZ imati četiri delegata. To je moguće samo ako dvije stranke iz osmorke podrže HDZ-ovu listu umjesto kandidata osmorke. 

 

S obzirom na procedure izbor delegata Doma naroda PS BiH bit će na čekanju još neko vrijeme, dok su delegati iz Rs-a već izabrani. Nakon dvije odluke CIK-a, i konačne odluke Suda BiH kojom je naložio CIK-u da prihvati rezultate Izborne komisije NSRS, SNSD je dobio četiri delegata, a SDS jednog.

 

(NAP, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još