MOŽE LI VEZA, IPAK, PREŽIVJETI

Mislite da nikada nećete oprostiti preljub? Iznenadit ćete se kada vidite šta kažu stručnjaci...

Lifestyle14.01.23, 20:49h

Mislite da nikada nećete oprostiti preljub? Iznenadit ćete se kada vidite šta kažu stručnjaci...
Ima li smisla opraštati nekome za koga više niste sigurni da ga poznajete i da neće ponoviti isto? Pa, psihoterapeuti smatraju da smisla ima, ali pod određenim uvjetima

 

 


Kad vas netko prevari, vaš um i emocije vrište i tjeraju vas da mrzite, kaznite i nikada ne oprostite bol koja vam je nanesena. A takvih se osjećaja teško osloboditi.

 
Zaslijepljeni bijesom, dotučeni tugom i razočaranjem pitate se je li takva veza uopće vrijedna spašavanja. Pa čak i ako imate volje i snage da prolazite kroz cijeli proces cijeljenja rana, ponovnog uspostavljanja povjerenja, rada na sebi i na vezi, vrlo je vjerojatno da se pitate trebate li se uopće upuštati u to.


Isplati li se oprostiti i natovariti si na leđa dugotrajan i bolan proces izgradnje povjerenja? Ili ima li smisla prolaziti kroz sve to i opraštati nekome za koga više niste sigurni da ga poznajete i da neće ponoviti isto? Pa, psihoterapeuti smatraju da smisla ima, ali pod određenim uvjetima, piše Živim.hr.

 

Može značiti kraj, ali i poziv na buđenje


Kako kaže gestalt psihoterapeutkinja i seksualna terapeutkinja Nataša Barolin Belić, prije nego što si odgovorimo na ta pitanja, moramo postaviti pitanja što je za nas uopće nevjera i kakvi oblici nevjere postoje jer nisu sve nevjere iste.


- Nevjera može biti i kad se osoba napije, u gotovo besvjesnom stanju završi s nekim u krevetu i nakon toga tu osobu nikada više ne vidi, nema s njom kontakt i ne razviju se među njima emocije. Nevjera može biti i kad netko razvije duboku emocionalnu povezanost s nekim iz neke druge zemlje putem poruka, a da se možda nikada i ne vide. I takvo dugotrajno intenzivno dopisivanje prožeto emocijama također je nevjera jer je ta osoba godinu dana stalno u mislima imala nekog drugog iako među njima nije bilo seksa. Tu je i ono što se smatra klasičnom nevjerom kad se dvije osobe upoznaju, zaljube i završe u krevetu, no onda osoba koja je u braku osjeti krivnju jer shvati da mu je stalo do braka pa prekida tu aferu. A nevjera je i kad osoba otkrije da njegov partner ili partnerica godinama zapravo živi dvostruki život - nabraja Barolin Belić dodajući da je sve te slučajeve nevjere imala u praksi.


Neki su joj parovi rekli da im je lakše prijeći preko nevjere ako se dogodio samo seks bez emocija, nego ako su bile uključene emocije i ako je dugo trajalo. S druge strane za neke ljude ne dolazi u obzir nikakav oblik nevjere i za njih to znači kraj, a trećima je važno što je prethodilo nevjeri, zašto i kako se to uopće dogodilo.


- Prevara je uvijek razarajuća za odnos kakva god ona bila, ali ne mora ga uništiti. Ako obje strane žele ostati u braku, treba vidjeti što je prethodilo nevjeri (koliko smo slušali jedan drugoga, kakav je bio naš odnos....) jer nevjera može biti i poziv na buđenje da partneri shvate koliko im je stalo jednom do drugoga i poziv na svjesnost da njeguju odnos do kojeg im je jako stalo, a koji su do tada uzimali zdravo za gotovo - pojašnjava Barolin Belić.


Dobro je uložiti energiju u postojeću vezu


Da ima smisla oprostiti preljub i pokušati spasiti vezu, smatra i psihoterapeutkinja Gorana Radetić koja kaže da je uvijek je dobro uložiti energiju u vezu koja već postoji jer svaka veza nosi pozitivne i negativne stvari.


- Ako ste već izgradili neke dijelove koji su dobri u vašoj vezi, puno je jednostavnije izgraditi one dijelove koji nedostaju nego ići ispočetka s nekim drugim. Također, u nevjeri nije sva odgovornost na jednoj osobi, a to znači da ne postoji krivac i žrtva, nego postoje dvije osobe koje su zajedno sudjelovale u takvom odnosu. Drugim riječima, nevjera se ne bi dogodila da je odnos bio otvoreniji i da je postojao kontakt između te dvije osobe. Teško je odgovoriti na pitanje treba li oprostiti nevjeru ili ne jer nije lako oprostiti. Mi možemo sebe uvjeriti da smo oprostili, ali u principu ta rana je i dalje aktivna i radi u nama. Oprašta se kroz vrijeme, to nije nešto što vi odlučite napraviti i "eto, sad smo mi odlučili oprostiti", već nešto što se dogodi ako proces uspijete završiti na pravilan način, odnosno ako uspijete nakon prijevare uspostaviti emocionalan kontakt i bliskost, produbiti odnos, podići sve stvari koje su ispod tepiha, proraditi ih i tako dalje - pojašnjava Radetić te ističe da, ako je par spreman na takav zajednički prolazak procesa, onda je svakako bolje da idu prema izgradnji odnosa nego da se taj odnos poništi i da onda to krenete graditi s nekim drugim.


Ono što niste odradili u jednom odnosu, dodaje, često vas susretne u nekom novom odnosu i stvari se u emocionalnom smislu ponove na doslovno identičan način.


- Ako su osobe emocionalno dovoljno zrele, onda mogu vidjeti da su oboje sudjelovali u kreaciji takvog odnosa i, ako tako gledaju na stvari, onda je zapravo dobro da ostanu u vezi i da zajedno rastu kroz zacijeljivanje rane i kroz građenje kontakta nakon rane. To onda donosi korist i za jednu i za drugu stranu jer kao osobe i kao bića rastu i preuzimaju odgovornost za svoje emocije te se uče živjeti emocionalno kvalitetnije.

 

Kada ima smisla ostati u vezi, a kada ipak nema, čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!