Otvoreno pismo

Bisera Turković upozorila srbijanskog kolegu Dačića: Dobrodošli ste, ali…

Front06.01.23, 13:51h

Bisera Turković upozorila srbijanskog kolegu Dačića: Dobrodošli ste, ali…
"Dozvolite da u vezi sa najavljenom posjetom vas kao ministra vanjskih poslova Srbije i delegacije Republike Srbije upoznam vas sa činjenicom da je obilježavanje tzv. dana RS 9. januara protivno odluci najviše sudske instance u Bosni i Hercegovini – Ustavnog suda BiH (Službeni glasnik BiH, broj 30/19)"

 

 

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković poslala je otvoreno pismo Ivici Dačiću, svom srbijanskom kolegi. Turković je otvoreno pismo objavila na Facebooku. U njemu je izrazila negodovoanje jer je najavljeno da će Dačić prisustvovati obilježavanju neustavnog dana RS.

 

 

“Poštovani ministre Dačiću,

 

zvaničnici Republike Srbije, u duhu dobrosusjedskih odnosa i izgradnji evropskih i dobrih regionalnih odnosa, dobrodošli su u Bosnu i Hercegovinu.

Naše odnose trebamo i moramo graditi na međusobnom uvažavanju i poštovanju”, počela je Turković.

 

Onda je osudila to što dolazi u Banju Luku na sporno obilježavanje.

 

“Međutim, dozvolite da u vezi sa najavljenom posjetom vas kao ministra vanjskih poslova Srbije i delegacije Republike Srbije upoznam vas sa činjenicom da je obilježavanje tzv. dana RS 9. januara protivno odluci najviše sudske instance u Bosni i Hercegovini – Ustavnog suda BiH (Službeni glasnik BiH, broj 30/19).

 

Neprovođenje odluke Ustavnog suda BiH je krivično djelo te bi organizatori neustavnog obilježavanja mogli biti predmetom pravosudnog procesa.

 

Dolazak visoke delegacije Republike Srbije i saučešće u neustavnim aktivnostima direktno narušava odnose BiH i Srbije”, navela je Turković.

 

Turković mu je citarala i odluku Ustavnog suda BiH.

 

“Niko ne spori pravo entiteta da obilježavaju svoje praznike koji su u skladu sa ustavom niti dobrodošlicu zvaničnicima Republike Srbije u Bosnu i Hercegovinu, ali 9. januar, odlukom suda ne može biti obilježavan kao dan Republike Srpske”, zaključila je ona.

 

 

(DEPO PORTAL/jk)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 49

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još