Nakon izjave koja je izazvala buru

Magoda shvatio da je prekardašio: Žao mi je ako sam nekog povrijedio, ali radije ću griješiti nego ništa ne raditi

Front06.01.23, 13:16h

Magoda shvatio da je prekardašio: Žao mi je ako sam nekog povrijedio, ali  radije ću griješiti nego ništa ne raditi
Kada ste uživo u emisiji dešava se da kažete nešto što ne biste trebali i o čemu ste razmišljali u drugačijem kontekstu pri čemu ste previdjeli da se to može pogrešno shvatiti i da time možete povrijediti neke ljude, bez da vam je to bila namjera.

 

 

Nakon jučerašnjeg gostovanja na N1 televiziji Kenan Magoda, predsjednik u ostavci Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo i zastupnik SDP-a u Skupštini KS, susreo se sa brojnim kritikama građana.

 

Naime, komentarišući uživo u programu novogodišnju i postprazničnu turističku ponudu u kantonu, ali i negodovanje roditelja da cijene usluga na planinama oko grada daleko prevazilaze mogućnosti roditelja koji bi željeli da im djeca provode više vremena u prirodi i na čistom zraku, Magoda je izjavio:

 

“Većina roditelja su pušači i konzumiraju alkohol. Apelirao bih neka samo ostave cigarete i alkohol i kasirao 300 KM svojoj djeci za skijanje. Oni koji to ne konzumiraju, taj novac bi trebali imati.”

 

Njegova izjava pokrenula je salvu negativnih komentara građana i roditelja kako na medijima tako i na socijalnim mrežama, koji su ga optužili za totalno odsustvo sluha i razumijevanja za tešku ekonomsku situaciju sa kojom se suočava većina roditelja u KS, te neviđenu aroganciju naspram  njihove ogromne borbe da svojim mališanima priušte sretno i bezbrižno djetinjstvo. Mnogi su isticali da bi mu bilo pametnije da je pokrenuo javnu inicijativu o besplatnim školama skijanja za sve mališane u sarajevskom kantonu, umjesto što kritikuje roditelje koji jedva sastavljaju kraj s krajem.

 

Ponukan kritikama javnosti i svjestan da je prekaradašio s osudama, Kenan Magoda je u međuvremenu na svom Facebook profilu naspisao javno izvinjenje koje prenosimo u potpunosti:

 

„Jedini način da vas niko ne kritikuje je da ništa i ne radite, pa onda neće imati šta kritikovati. Ja ne želim živjeti po toj devizi i radije ću raditi i praviti greške, nego ništa ne raditi da bih izbjegao kritike. Kada ste uživo u emisiji dešava se da kažete nešto što ne biste trebali i o čemu ste razmišljali u drugačijem kontekstu pri čemu ste previdjeli da se to može pogrešno shvatiti i da time možete povrijediti neke ljude, bez da vam je to bila namjera.


Žao mi je ako sam svojim izjavama povrijedio bilo koga. To nikako nisam želio. Ubuduće ću se truditi da više razmišljam o tome da postoji mnogo načina da se određene stvari shvate i da u obzir uzmem širi kontekst od onoga u kojem se svakodnevno krećem i u kojem ja živim.


Prihvatam sve kritike i sve šale na svoj račun, posebno kada ih zaslužim. Ali ništa od toga me ne će pokolebati sve dok su svojim radom pomažem da stvorimo bolje i ljepše društvo.
Rezultati koje sam postigao zajedno sa kolegama iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo svjedoče o tome da smo uradili sve što smo mogli da se obogati i ojača turistička posjećenost Sarajeva i BiH. Posebno sam se zalagao da pomognemo brojnim uposlenicima u turističkom sektoru da se oporave od posljedica pandemije i da ne ostanu bez sredstava za izdržavanje svojih porodica. Brojni realizirani projekti svjedoče tome.


Moja greška je što mi je to postao prioritet jer sam upoznao mnoge od njih i suosjećam sa njima pa sam iz te perspektive i govorio.“

 

 

 

Ipak, mnogi i dalje nisu zadovoljni izvinjenjem zbog jučerašnjeg gafa i smatraju da im njegovo izvinjenje neće puno pomoći, nego samo konkretne akcije.  Jedna građanka na svom Facebook profilu je između ostaloga rekla:

 

„Kako ste Vi jutros, Kenan Magoda? Ja sam građanka sa Biroa za nezaposlene koju predstavljate u Skupštini. Samohrana sam majka, moja kćerka gleda i posmatra brige njenih, fakultetski obrazovanih roditelja koji su na Birou, čestitih gradjana, svaki dan! Odlična je skijašica, ne pitajte me kako Kenane. Imate li namjeru uraditi nešto konkretno povodom vaših izjava ili će to ostati samo na razini fb izvinjenja?  Jer, meni to nije dovoljno.“

 


(DEPO PORTAL/jk)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 85

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još