UOČENE BROJNE NEZAKONITOSTI

Šokantno stanje u JP Filmski centar Sarajevo: Radnici bez plata i na sudu, firma pred ukidanjem, a u Vladi FBiH muk!

Kultura06.01.23, 08:59h

Šokantno stanje u JP Filmski centar Sarajevo: Radnici bez plata i na sudu, firma pred ukidanjem, a u Vladi FBiH muk!
Ova informacija se, nakon višemjesečnih pokušaja Uprave da to zaustavi, našla na posljednjoj sjednici Vlade FBiH u 2022. godini i izazvala je šok kod većine ministara. Uprava je, preko premijera Novalića, pokušala progurati svoj prijedlog za daljnje djelovanje ovoga javnog preduzeća, ali nije imala podršku većine ministara

 

 


Na stolu Vlade Federacije se tokom decembra našla šokantna informacija o stanju u Javnom  preduzeću Filmski centar Sarajevo u periodu u kojem je direktorica ove firme Ines Tanović. U informaciji koju su uradile stručne službe nadležnog Ministarstva za kulturu i sport i koji je potpisala ministrica Zora Dujmović konstatiraju se činjenice o nezakonitom donošenju Statuta preduzeća, nepriznavanje nadležnosti Skupštine od strane Uprave preduzeća, brojnim sudskim procesima starih radnika u firmi, kao i o lošem trenutnom finansijskom stanju u preduzeću, piše Narod.ba.


Kompletnu informaciju Ministarstva možete pročitati u nastavku:
 

PREDMET: Informacija o stanju u Javnom preduzeću ,,Filmski Centar Sarajevo d.o.o.”


“Poštovani,


Članom 11. stav (1) Odluke o osnivanju Javnog preduzeca Filmski Centar Sarajevo d.o.o. utvrdeno je da ovlaštenja Skupštine Centra vrši osnivač, odnosno Vlada Federacije BiH, a stavom (2) istog člana utvrdeno je da ovlaštenja Skupštine Centra osnivač ostvaruje putem Federalnog ministarstva kulture isporta.


Uredbom o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa ućešćem državnog kapitala iz nadležnosti Federacije BiH Federalno ministarstvo kulture isporta nadležno je da vrši nadzor nad općim aktima Centra.


Imajući u vidu navedeno, Ministarstvo smatra da je neophodno ukazati na stanje u Javnom preduzecu Filmski Centar Sarajevo. Ministarstvo je za finansiranje Javnog preduzeća Filmski Centar Sarajevo u toku 2020. i 2021. godine direktno i posredstvom Fondacije za kinematografiju, obezbjedilo preko 600.000,00 KM za pokrice postojećeg gubitka i stabilizaciju poslovanja preduzeća. Ovo ističemo da se konstatuje da je Ministarstvo uložilo truda, napora i sredstava u stabilizaciju rada Centra. U tom svojstvu Ministarstvo je za finansiranje Centra obezbjedilo direktnu poziciju u Budžetu Federacije BiH, kako rad Centra ne bi zavisio od Upravnog odbora Fondacije za kinematografiju koji je do tada sredstva za rad Centra izdvajao iz Transfera za kinematografiju.


Nažalost, i pored maksimalne podrške Ministarstva koje je bilo spremno da u svakom momentu pruži potrebnu pravnu podršku došlo je do ozbiljnog narušavanja zakonitosti poslovanja.


– Na probleme u zakonitost poslovanja ukazalo troje od ukupno četvoro zaposlenih. Žalba zaposlenih u prilogu.


Analizom dostavljene žalbe Ministarstvo je utvrdilo sljedeće:


Statut koji je predložila Uprava donesen je na nezakonit nadin i nije usaglašen sa Odlukom oosnivanju i Zakonom o Javnim preduzecima.
Na osnovu nezakonito donešenog Statuta Nadzorni odbor je na nezakonit način donio Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, Pravilnik o plaćama i naknadama i drugim materijalnim pravima i Pravilnik o radu. Prema Zakonu o javnim preduzećima i Odluci o osnivanju Centra, poslovnike donosi Skupština na prijedlog Nadzornog odbora, a ne Nadzorni odbor na prijedlog Uprave.
Centar ne prihvata nadležnosti Ministarstva koje vrši funkciju Skupštine, što je u više navrata obrazloženo, ukazujući na zakonske propise, te mišljenja Ureda za zakonodavstva i usklađenost sa propisima Evropske unije, koja su data Ministarstvu u prethodnom periodu. Mišljenje Ureda za zakonodavstvo u prilogu.


Plan rada za 2022.godinu, Trogodišnji plan rada za 2022-2024 godinu i lzvještaj radu za 2021. godinu do danas nisu usvojeni.
Ovo su osnovni problemi u radu Centra, a postoje i ostali problemi s kojima se Ministarstvo suočava, kao što su malverzacije sa pravdanjem sredstava, prijava Jasmina Durakovića o falsifikovanju dokumenata na osnovu kojih je izabrana Ines Tanović, nedostavljanje dokumenata traženih po osnovu Zakona o pristupu informacijama, sukob interesa lzudina Bajrovića i sl.


Sve aktivnosti koje je Ministarstvo preduzelo pokrenute sa ciljem prevazilaženja nastale situacije nisu dale nikakav rezultat.


(1) Ministarstvo je pokrenulo inicijativu za poništenje nezakonito donesenog Statuta 23.12.2021. godine. Materijal se nalazi na stranici Vlade Federacije BiH među kompletnim dokumentima, ali nikada nije stavljen na dnevni red i Vlada se o njemu nije očitovala. Nakon toga Ministarstvo je 02.03.2022. godine uputilo dopis Filmskom Centru Sarajevo, u kojem je zatražilo da se izvrši usaglašavanje nezakonito donesenog i neusaglašenog Statuta u redovnoj proceduri pozvalo Upravu na konsultacije. Uprava nikada nije započela rad na izmjeni Statuta i nije se odazvala pozivu na konsultacije.


(2) Ministarstvo je 02.03 .2022. godine Odlukom u svojstvu Skupštine društva poništilo nezakonito donesene odluke Nadzornog odbora i pozvalo Upravu da poništi ugovore o radu koji su sklopljeni na osnovu nezakonito donešenih pravilnika. Uprava je u potpunosti ignorisala donesenu Odluku kao i urgencije koje su uslijedile. Dopis i Odluka u prilogu.


lgnorisanje Odluke kojom se poništavaju nezakonito donesen interni akti iz nadležnosti Skupštine imaju za posljedicu tri sudska spora koja se vode protiv Centra i to dva za radno pravni status i jedan radi zaštite od diskriminacije.


(3) Centar je raznim manipulacijama odnosno dostavom mišljenja neovlaštenih osoba osporavao nadležnost Ministarstva. Centar pokušava da Ministarstvo predstavi kao instituciju bez ovlaštenja, koja treba da ispunjava zahtjeve Centra, te da dokumente koje oni dostave Ministarstvu proslijeđuje Vladi Federacije BiH na dalju obradu.


Osporavanje nadležnosti Skup5tine od strane Centra se najbolje vidi u dopisu Centra u kojem se na zahtjev za dostavu obrazloženja za pojedine dijelove Plana rada za 2022. godinu odgovara na sljedeći način:


O samom planu i razlozima planiranja ovog iznosa detaljno ću upoznati članove Skupštine – Vladu FBH kada budem podnosila izvještaj”. Dopisi – obrazloženja JP FCS u prilogu.


(4) lzvještaji o radu za 2021 , Plan rada za 2022. godinu i Trogodišnji plan poslovanja za 2022-2024. godinu dostavljeni su Ministarstvu 24.06.2022. godine, iako bi trebalo da se Planovi usvajaju u decembru za narednu godinu, a lzvještaji u martu, odnosno odmah po izradi završnog računa.


Analizom dostavljenih dokumenata utvrdeno je da isti imaju veliki broj grešaka i nelogičnosti. Centar je u dva dopisa dostavljao svoja obrazloženja na dostavljene primjedbe, ali na dio njih nikada nije odgovoreno kako je traženo, niti su dostavljena tražena dokumenta. Npr. neraspoređena dobit iz ranijeg perioda u Bilansu stanja za 2021.godinu iznosi 382.657,00 KM i ako tome dodamo i prikazanu dobit iz 2021. godine u iznosu od 174.493,00KM, onda ne postoje razlozi za sufinansiranje Centra u 2022. godini. Odnosno potrebno je samo rasporediti postojeću dobit na pokriče troškova u 2022.godini.


Filmski Centar Sarajevo nije dostavio korigovane planove i izvještaj sa ispravljenim nepravilnostima koje je uradilo Ministarstvo, a s kojima se Centar prethodno složio. Centar korigovane planove nije dostavio Nadzornom odboru na razmatranje, pa ih isti nije ni mogao razmatrati dostaviti Ministarstvu.


Osnovna primjedba Ministarstva na prijedlog Plana poslovanja za period 2022-2024 je nedostatak planiranja vlastitog prihoda. Poslovanje Filmskog Centra Sarajevo se prema trogodišnjem planu bazira isključivo na donacijama. Nezakonito usvojenim pravilnicima uposlenica koja je radila na prodaji prava prikazivanja filmova u vlasništvu Centra je raspoređena na druge poslove, tako da se prodajom prava više niko ne bavi i prihodi po tom osnovu su smanjeni. Planirani su prihodi na nivou 50.000,00 KM godišnje za ?022, 80.000,00 KM za 2023 i 80.000,00 KM za 2024 godinu.


Očigledno je da Centar neće obezbjediti potrebna sredsfua svojom djelatnošću, već da će se svake godine povečavati iznosi potrebni za sufinansiranje. Obezbjeđenje čuvanja i zaštite filmske građe se može obezbjediti kroz jeftinije oblike organizovanja.


Funkciju Uprave, Nadzornog odbora i Odbora za reviziju obavlja ukupno sedam osoba, koje primaju pladu i naknade, a Centar ima ukupno četiri uposlenika.


Ovakav način poslovanja je ekonomski neodrživ. Ministarstvo će u cilju racionalizacije poslovanja u narednom periodu predložiti novuorganizaciju čuvanja i zaštite filmske građe, na način da te poslove preuzme Fondacija za kinematografiju, čiji osnivač je Vlada Federacije BiH. Fondacija za kinematografiju ima Upravni odbor i njeno finansijsko poslovanje kontroliše Federalno ministarstvo finansija. Objedinjavanjem poslova iz nadležnosti Fondacije za kinematografiju i Filmskog Centra Sarajevo u jedan pravni subjekat, uvažilo bi se i mišljenje filmskih radnika koji već duže vrijeme traže da se sve poslove vezane za kinematografiju preuzme jedan subjekat, kao što je i slučaj  u okruženju. Na ovaj način bi se ostvarile znatne uštede u budžetu.

 

screen-shot-izvjestaj-o-radu-fcs-3


Budući da interni akti Centra nisu usklađeni sa zakonom, da nije usvojen lzvještaj o radu za 2021 . godinu niti donešen plan za 2022. godinu Ministarstvo ne može da nastavi finansiranje Centra, sve dok se ne otklone navedeni nedostaci.


Ministarstvo će u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta FBiH za 2022. godinu, sredstva namjenjena za sufinansiranje Centra u iznosu od 200.000,00 KM preraspodijeliti na Transfer za sport -Nagrađivanje sportista sukladno Uredbi o određivanju kriterija za dodjeljivanje nagrade sportistima, sportskim radnicima i sportskim udrugama iz FBH za ostvarene sportske rezultate na međunarodnim natjecanjima.


Napominjemo da je reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci na Svjetskom prvenstvu u Sarajevu osvojila drugo mjesto i time ispunila uslove za dodjelu nagrada u skladu sa Uredbom a da su sredstva planirana za ovu namjenu u potpunosti utrošena i da je neophodno obezbjediti dodatna sredstva.”
 

Ova informacija se, nakon višemjesečnih pokušaja Uprave da to zaustavi, našla na posljednjoj sjednici Vlade FBiH u 2022. godini i izazvala je šok kod većine ministara. Uprava je, preko premijera Novalića, pokušala progurati svoj prijedlog za daljnje djelovanje ovoga javnog preduzeća, ali nije imala podršku većine ministara.

 

Zato je napravljeno kompromisno rješenje u kojem se navodi „kako je Vlada FBiH primila k znaju informaciju, dok je iznos od 200.000 KM podijeljen ravnomjerno između reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci i JP Filmski centar Sarajevo, s tim da se iznos od 100.000 KM može, u cilju saniranja stanja u javnom preduzeću, isplatiti isključivo za plate koje uposlenici Centra već mjesecima ne dobivaju, piše Narod.ba.


FOTO: Informacija o haotičnom i kriminalnom stanju u Javnom preduzeću Filmski Centar Sarajevo d.o.o. na koju se Vlada FBiH (ne)namjerno oglušila...

 

screen-shot-izvjestaj-o-radu-fcs-1

screen-shot-izvjestaj-o-radu-fcs-2

screen-shot-izvjestaj-o-radu-fcs-3

screen-shot-izvjestaj-o-radu-fcs-4

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook