BKC KS/ NAKON ŠTO SU NAPUSTILI SVOJU ZEMLJU

Večeras u Sarajevu ruski umjetnici Olga Egorova i Dmitrij Vilensky

Kultura05.01.23, 11:56h

Večeras u Sarajevu  ruski umjetnici Olga Egorova i Dmitrij Vilensky
Zbog kritičkih stavova o ratu u Ukrajni, policija je upala u prostore umjetničke grupe u Saint Petersburgu i zaplijenila im kompjutere. Zato su Olga Egorova i Dmitrij Vilensky morali su da napuste zemlju, kao i većina ostalih članova njihove umjetničke grupe

 

JU Bosanski kulturni centar poziva publiku na projekciju posljednjeg snimljenog filma umjetničke grupe Čto delatь? / Chto Delat? – Canary Archive (Arhiva kanarinaca), 2022, 58 min i razgovor nakon projekcije sa dva člana grupe – Olgom Egorovom i Dmitrijem Vilenskim.

 

Nakon što je policija upala u njihovu kuću u Saint Petersburgu i zaplijenila im kompjutere, morali su da napuste zemlju kao i većina ostalih članova kolektiva. U raspravi ćemo se fokusirati na položaj umjetnika u vrijeme rata u Ukrajini i mogućnost i hitnost davanja umjetničkih izjava u situaciji tekućih i prošlih katastrofa, koje se ne završavaju kao što vidimo na tragičnom iskustvu kulturnih radnika iz Sarajeva.


Film je inspirisan pričom koja kaže da su se nekada kanarinci koristili u rudnicima uglja kao „živi alarmi“, koji su trebali da upozore na povećanu koncentraciju ugljen-monoksida. Ova priča je iskorištena kao metafora koja opisuje paradigmu našeg antropocentričnog odnosa sa svijetom, prekinute veze između ljudi i planete i ključne potrebe za čulnom percepcijom koja bi mogla da nas upozori na ratove i druge katastrofe.


Arhiva kanarinaca je nastajala tokom februara i marta 2022. godine, kada se ponovo, doduše virtuelno, okupilo svih devet aktuelnih članova grupe Chto Delat?. Naime, u danima neposredno prije i poslije ekspanzije ruskog rata protiv Ukrajine, članovi grupe sa različitih lokacija, iz intimnih prostora u kojima žive, govore o sebi, svojim (noćnim) snovima, o katastrofi, o ratu, o poeziji, o tome kako su dospijeli tamo gde se trenutno nalaze. Između svake sekvence u kojoj članovi grupe govore, pojavljuje se slika lifta, koji se sve dublje i dublje spušta u okno, u jamu.


U filmu govore: filozofi Artemi Magun (Artemy Magun), Aleksej Penzin (Alexei Penzin), Oksana Timofejeva (Oxana Timofeeva), koreografkinja Nina Gasteva (Nina Gasteva), pjesnik Aleksandar Skidan (Alexander Skidan), umjetnici Olga Egorova (Olga Egorova), Nikolaj Oleljikov (Nikolay Oleynikov) i Dmitri Vilenski (Dmitry Vilenksy).
Kolektiv Čto delatь? / Chto Delat? (Šta da se radi?) osnovala je 2003. godine u Saint Petersburgu grupa umjetnika, kritičara, filozofa i pisaca iz Saint Petersburga i Moskve. Kolektiv je osnovan iz potrebe da se kombinira politička teorija, umjetnost i aktivizam.

 

Razgovor će na engleskom voditi bh. umjetnica Adela Jusić, dok je film na ruskom sa engleskim titlovima. 

 

Film i razgovor sa ruskom umjetnicima zakazan je u večeras, 19h. 


Ulaz je slobodan.

 

(DEPO Portal/ak)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!