godišnja press konferencija predsjednika srbije

Je li Vučić priznao diplomatski poraz od Kosova?! Najavio i povlačenje: 'Ovo je moj posljednji mandat'

Front04.01.23, 20:13h

Je li Vučić priznao diplomatski poraz od Kosova?! Najavio i povlačenje: 'Ovo je moj posljednji mandat'
Priznao je da Srbija “teško može da se suprotstavi” nastojanju Kosova da postane član Vijeća Evrope

 

 

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Beogradu da trenutno 106 zemalja ne priznaje nezavisnost Kosova, a da 84 države nedvosmisleno priznaju. Priznao je kako Srbija "teško može da se suprotstavi" ulasku Kosova u Vijeće Evrope.


Na godišnjoj konferenciji za novinare u Palati Srbija, Vučić je rekao da za tri zemlje nije jasno da li priznaju nezavisnost Kosova ili ne.


“Imamo devet zemalja koje su povukle priznanje, čekamo desetu”, kazao je Vučić.


Priznao je da Srbija “teško može da se suprotstavi” nastojanju Kosova da postane član Vijeća Evrope, ali da je situacija drugačija u Organizaciji UN-a za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO).


“Borit ćemo se, pošto je za prijem u članstvo (u UNESCO-u) potrebno dvije trećine glasova, a to će da im ide malo teže”, naveo je Vučić.


On je rekao da u januaru “čeka da dođu stručnjaci (sa Zapada) da mu objasne” da je prihvatanje ulaska Kosova u UN-u “jedini mogući izlaz za Srbiju”.


“Srbija ne bježi ni od jednog od pet sporazuma koje smo potpisali, ni od šestog, a to je Povelja UN-a. Albanci i međunarodna zajednica nijedan od tih šest dokumenata ne mogu da poštuju, a samo im jedan tražimo”, dodao je Vučić, prenosi N1

 

Vučić: Ovo je moj posljednji mandat

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u srijedu izjavio da neće mijenjati Ustav Srbije kako bi mogao da bude predsjednik više od dva mandata, te da u prvoj polovini sljedeće godine neće više biti ni predsjednik političke stranke.

 

Ovo je moj posljednji mandat, neću da mijenjam Ustav, ništa od toga… U prvoj polovini sljedeće godine neću biti ni predsjednik političke partije”, rekao je Vučić na godišnjem obraćanju javnosti u Beogradu.


 On je ocijenio kako građani Srbije mogu biti zadovoljni prethodnom godinom jer je sačuvana financijska stabilnost, te da je ekonomija imala rast između 2,3 i 2,5 posto, a tečaj dinara je "čvrst kao stjena", prenose mediji u regiji.


Naveo je da Srbija ima najnižu do sada stopu nezaposlenosti od 8,9 posto i da je privukla 66 posto ukupnih stranih investicija na zapadnom Balkanu, a da je bruto domaći proizvod (BDP) prošle godine bio 60,3 milijardi eura.


Ocijenio je također, da zvanični Beograd po pitanju Kosova očekuju teški izazovi, te istaknuo da je devet država povuklo priznanje kosovske nezavisnosti.


Na godišnjoj konferenciji za novinare u Palati Srbija Vučić je izrazio zabrinutost da će 2023. godina biti teža od 2022. u Europi i svijetu, a da će se to odraziti i na Srbiju.


Govoreći o cijeni struje, kazao je da će biti „druga najniža u Europi“.


Vučić je naveo da na današnji dan Srbija ima 580 milijuna kubnih metara gasa, i da će kad se završi zima ostati pun Banatski Dvor, a dodatne količine gasa ostat će i u skladištu u Mađarskoj te da će Srbija produžiti ugovor s Mađarskom o skladištenju gasa.


Najavio je da će se državni organi boriti da održe nizak postotak nezaposlenosti, za koju je rekao da je rekordno niska.


Po njegovim riječima, Vojska Srbije povećat će broj pripadnika specijalnih jedinica s 1.600 na 5.000 i da će osnovne plaće biti 2.000 eura, a s prekovremenim radom i bonusima ići i do 3.000 eura.


Kazao je i da za Srbiju nisu problem migracije, i da su one manje nego u Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj, BiH…, prenosi agencija FENA.

 

(FENA/DEPO PORTAL/ad)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još