nova godina, nova pravila

Arapi popuštaju: Dubai ukinuo porez na alkohol, građani više neće plaćati dozvole za konzumaciju!

Biznis Klub02.01.23, 09:04h

Arapi popuštaju: Dubai ukinuo porez na alkohol, građani više neće plaćati dozvole za konzumaciju!
Ova zakonska promjena je vjerojatno posljedica pokušaja vlasti da grad učine privlačnijim strancima, odnosno da se potakne turistička aktivnost

 

 

 

Dubai je ukinuo porez na alkohol od 30% i prestaje naplaćivati dozvole za konzumaciju alkohola, koje mora posjedovati svaka osoba koja namjerava piti alkohol.


Ovo je samo nastavak trenda ublažavanja zakona, nakon što je u Dubaiju dopuštena prodaja alkohola tokom ramazana i odobrena njegova dostava na kućne adrese tokom pandemije.
 

Ova zakonska promjena je vjerojatno posljedica pokušaja vlasti da grad učine privlačnijim strancima, odnosno da se potakne turistička aktivnost. Dvije firme koje distribuiraju alkohol u Dubaiju, Maritime and Mercantile International (MMI) i African & Eastern, tvrde da će se ukidanje poreza osjetiti i na cijenama za potrošače.


"Ovi nedavno ažurirani propisi ključni su za nastavak osiguravanja sigurne i odgovorne kupnje i konzumacije alkoholnih pića u Dubaiju i UAE", rekao je glasnogovornik MMI-ja Tyrone Reid. Još uvijek nije poznato hoće li novodonesena zakonska pravila biti trajnog karaktera, piše BBC, prenosi Index.


Dubai je poznat kao "glavni grad zabave" u Perzijskom zaljevu, a stranaca je deveterostruko više od domaćih stanovnika. Dubai je kroz historiju uspio privući mnogo turista i bogatih stranih radnika, dijelom i zbog svoje tolerancije prema liberalnijem načinu života.


Međutim, sada se suočava sa sve većom konkurencijom rivala koji razvijaju svoje ugostiteljske i financijske sektore.


Nemuslimani u Dubaiju moraju imati najmanje 21 godinu da bi mogli piti alkohol, odnosno imati dozvolu za alkohol u obliku plastične kartice koju izdaje policija. Barovi i noćni klubovi rijetko traže kartice na uvid, ali oni koji konzumiraju alkohol bez nje mogu se suočiti s novčanom kaznom ili hapšenjem.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još