ISPOD 77 EURA PO MWH

Dobre vijesti za kraj teške godine: Cijena plina u Evropi pala na nivo od prije rata u Ukrajini!

Biznis Klub30.12.22, 21:11h

Dobre vijesti za kraj teške godine: Cijena plina u Evropi pala na nivo od prije rata u Ukrajini!
Neuobičajeno toplo vrijeme tijekom zime u većem dijelu sjeverozapadne Europe smanjilo je potražnju za grijanjem i omogućilo kontinentu da popuni svoje zalihe plina

 

 


Cijene europskog prirodnog plina ovog tjedna su pale na isti nivo koji je zabilježen prije ruske invazije na Ukrajinu, koja je uzrokovala da cijene ovog energenta vrtoglavo porastu uglavnom zbog straha od nestašice tijekom zime, piše Večernji list.


Terminska isporuka prirodnog plina u prvom mjesecu prema Dutch Title Transfer Facility, referentnom ugovoru u Europi, pala je tijekom posljednih tjedana na cijenu ispod 77 eura po megavat satu, što je cijena koja nije viđena od veljače.


U četvrtak ujutro se trgovalo po cijeni od oko 81,5 eura. Na svom vrhuncu tijekom kolovoza, europske cijene plina prerasle su 345 eura/MWh jer je Rusija podigla cijenu izvoza prirodnog plina ostatku kontinenta kao odgovor na kaznene sankcije EU, a vrtoglavo visoke temperature tijekom ljeta potaknule su potražnju, ali i smanjile ponudu.


Nagli porast cijena doveo je do velikog porasta cijene za električnu energiju u domaćinstvima i potaknuo krizu ostalih životnih troškova na većem dijelu kontinenta.


Međutim, neuobičajeno toplo vrijeme tijekom zime u većem dijelu sjeverozapadne Europe smanjilo je potražnju za grijanjem i omogućilo kontinentu da popuni svoje zalihe plina.

 

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!