NACIONALNI SPOMENIK

Čuvena Magdalena, djelo bh. slikara Đoke Mazalića, vraća se u BiH: Ukradena tokom rata, završila u Srbiji

Kultura28.12.22, 10:37h

Čuvena Magdalena, djelo bh. slikara Đoke Mazalića, vraća se u BiH: Ukradena tokom rata, završila u Srbiji
Na početku rata Mulabdić je, kako je ispričao za Federalnu, djela iz kolekcije ostavio komšiji na čuvanje, koji ih je odnio u Novi Sad. Tada počinju problemi

 

 


Magdalena, veličanstveno djelo bh. slikara Đoke Mazalića i nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, uskoro će biti vraćena u našu zemlju.

 


Magdalena je bila u vlasništvu porodice Mulabdić iz BiH ali je tokom rata bila ukradena i završila je u rukama privatnog kolekcionara iz Srbije Đure Popovića. Za njom je bila raspisana potjernica Interpola.


Na početku rata Mulabdić je, kako je ispričao za Federalnu, djela iz kolekcije ostavio komšiji na čuvanje, koji ih je odnio u Novi Sad. Tada počinju problemi.


"Bio je član Stranke srpskog jedinstva. To je Arkanova stranka. Možete samo zamisliti na koji način je on uspijevao da nabavi tu svoju kolekciju, jer je to faktički nemoguće", rekao je tada Mulabdić.

 

(SB/DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!