MINISTAR DELIĆ POJASNIO DETALJE

Objavljena preliminarna lista zanatlija i obrtnika čije će projekte sufinansirati Ministarstvo privrede KS

Biznis Klub19.12.22, 19:56h

Objavljena preliminarna lista zanatlija i obrtnika čije će projekte sufinansirati Ministarstvo privrede KS
Pravo na sufinansiranje ostvarila su 94 obrtnika i zanatlije sa sredstvima u ukupnom iznosu nešto većem od 360.000 KM, a što će se realizirati prema preliminarnoj listi objavljenoj na stranici Ministarstva privrede

 


Krajem septembra prošle godine stupio je na snagu novi Zakon o obrtu i srodnim djelatnostima u Federaciji Bosne i Hercegovine na osnovu kojeg je u aprilu ove godine donesena i federalna Uredba o zaštiti starih i tradicionalnih zanata.


Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo je, s ciljem očuvanja tradicionalnih i starih zanata u Kantonu Sarajevo, realiziralo svoj javni poziv podrške za njihovo očuvanje i promociju, te je u tu svrhu pripremilo kantonalnu Uredbu o dodjeli poticajnih sredstava za finansiranje/sufinansiranje projekata u ovoj oblasti.


- Ova Uredba morala se uskladiti s važećim zakonskim propisima višeg nivoa i stoga je ovogodišnji javni poziv za podršku očuvanja i promocije starih zanata drugačiji u odnosu na prošlogodišnje. Bo je malo zahtjevniji u odnosu na prošle pozive jer se sada sredstva mogu dodijeliti isključivo po osnovu prijavljenih projekata za sufinansiranje, što ranije nije bio slučaj - pojasnio je ministar privrede KS Adnan Delić.

 

adnan-delic-i-zanatlije


Programom su za ovu namjenu predviđena ukupna sredstva u iznosu od 500.000 KM, a po pojedinačnom projektu, ovisno od grupe kojoj pripada prijavljeni projekt, zanatlije i o obrtnici mogu ostvariti pravo na sufinansiranje u rasponu od 3.000 do 6.000 KM.


Pravo na sufinansiranje ostvarila su 94 obrtnika i zanatlije sa sredstvima u ukupnom iznosu nešto većem od 360.000 KM, a što će se realizirati prema preliminarnoj listi objavljenoj na stranici Ministarstva privrede na ovom linku.


(DEPO PORTAL/ad/Foto:Arhiv)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!