drama do kraja na sp u kataru

Finale za infarkt: Nakon spektakularnih 120 minuta do penala... Argentina po treći put na tronu svijeta!

Sport18.12.22, 18:58h

Finale za infarkt: Nakon spektakularnih 120 minuta do penala... Argentina po treći put na tronu svijeta!
Argentinci su bili uspješniji nakon izvođenja jedanaesteraca te treći put u historiji postali šampioni svijeta. Prethodno su osvajali Mundijal 1978. i 1986. godine

 

Nogometna reprezentacija Argentine novi je prvak svijeta.

 

Argentina je u finalu Svjetskog prvenstva u Kataru nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca pobijedila branitelja naslova Francusku sa 4:2. "Gaučosi" su tako došli do treće titule prvaka svijeta, a kapiten te selekcije Lionel Messi osvojio je jedini trofej koji mu je do sada nedostajao. 

 

Argentina su bili bolji veći dio susreta, posebno u prvom poluvremenu kada je golovima Messija sa bijele tačke i Di Marije došla do dva gola prednosti. 

 

U finišu drugog poluvremena Francuzi su se probudili, a Mbappe je golovima u 81. i 81. minuti uspio svojoj reprezentaciji donijeti izjednačenje i produžetke. 

 

U dodatnih 30 minuta postignuta su još dva pogotka. Prvo je Messi došao do svog drugog gola u 109. minuti, ali su se Francuzi ponovo vratili u 118. kada je sa bijele tačke pogodio Mbappe i postigao hat-trick. Napadaču PSG-a to je bio osmi pogodak na prvenstvu čime je osvojio titulu najboljeg strijelca,ali mu to nije pomoglo da dođe i do druge titule prvaka svijeta. Imali su Francuzi u posljednjoj minuti priliku da naprave veliki preokret ali je udarac Kolo Muanija koji je izašao sam pred gol Argentine odbranio Martinez.

 

U izvođenju penala uspješniji su bili Argentinci koji su pogodili sva četiri puta, dok su Francuzi promašili jedan šut dok je golman Martinez odbranio udarac Comana.

 

argentina-messi-sp-katar

 

Na kraju se Argentinci mogu radovati trećoj titulu prvaka svijeta, a prvoj nakon 1986. kada su predvođeni Maradonom u finalu savladali Njemačku.

 

Prethodno su osvajali Mundijal 1978. i 1986. godine.

 

Bronzanu medalju osvojila je reprezentacija Hrvatske koja je u subotu u susretu za treće mjesto savladala Maroko sa 2:1.

 

 

(FENA/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još