VIDEO/ GODIŠNJA PRESS KONFERENCIJA

Fondacija za kinematografiju Sarajevo dodijelila priznanja zaslužnim filmskim radnicima za 2022. godinu

Kultura16.12.22, 21:42h

Fondacija za kinematografiju Sarajevo dodijelila priznanja zaslužnim filmskim radnicima za 2022. godinu
Prisutnim medijima, korisnicima usluga, prisutnim laureatima i gostima na godišnjoj press konferenciji Fondacije za kinematografiju Sarajevo obratio se predsjednik Upravog odbora Antonio Beus

 

 


U srijedu, 14. decembra, u filmskom ambijentu Cineplexxa Sarajevo Fondacija za kinematografiju Sarajevo održala je godišnju press konferenciju za 2022. godinu te prisutne medije i korisnike te BH javnost upoznala sa svim aktivnostima i projektima iz protekle godine te planom aktivnosti i projektima za 2023. godinu.

 

Nakon toga održana je svečana dodjela priznanja zaslužnim filmskim radnicima za doprinos razvoju BH kinematografije za ovu godinu.

 

zora-dujmovic-i-antonio-beus-priznanja


Prisutnim medijima, korisnicima usluga, prisutnim laureatima i gostima na godišnjoj press konferenciji Fondacije za kinematografiju Sarajevo obratio se predsjednik Upravog odbora Antonio Beus.


Gospodin Beus je prezentaciju krenuo sa informacijom da je aktuelni Upravni odbor u kojem su još Emir Hadžhafizbegović i Milan Trivić kao članovi, a koji radi privatnih i poslovnih obaveza nisu bili prisutni na jučerašnjem događaju, početkom 2021.godine po startu mandata u pandemiji Corona Virusa zatekao teško stanje sa najmanjim godišnjim budžetom od 1.260.000 KM.


Naporima i zalaganjem svih kao i uspjesima BH autora i zahvaljujući podršci nadležnog Ministarstva kulture i sporta i Vlade Federacije BiH budžet za 2022.godinu povečan na iznos od 3.460.000 KM koji je i rekordni u istoriji postojanja Fondacije.


Zahvaljujući značajnom povečanju budžeta Fondacija je ove godine putem konkursa za proizvodnju podržala ukupno 35 filmskih projekata te podržala 22 projekta komplementarnih djelatnosti. Pored toga u okviru poziva za digitalizaciju i prikazivanje podržano je 13 lokalnih zajednica iz 9 kantona Federacije BiH u procesu digitalizacije i opremanja kino dvorana.


Kao jedan od glavnih projekata za narednu godinu predstavljen je i on line registar korisnika Fondacije za kinematografiju Sarajevo. Registar korisnika će biti poseban dio web stranice Fondacije i omogućiće svim korisnicima puno lakši proces aplikacije na buduće konkurse. On line registar će postati operativan u prvom kvartalu 2023.godine a prije raspisivanja konkursa.  


U nastavku svi zainteresovani mogu pogledati promo video on line registra:


 


Svi zainteresovani korisnici Fondacije i svi autori i producenti imaju mogućnost napraviti uvid u kompletnu prezentaciju Fondacije za kinematografiju Sarajevo koja je predstavljena medijima i gostima na godišnjoj press konferenciji...

 

 

Nakon završetka godišnje press konferecije održana je svečana dodjela priznanja zaslužnim filmskim radnicima za lični doprinos razvoju BH kinematografije za 2022.godinu, a među njima su: Devleta Filipović, Vesna Trogančić, Fahrudin Hadžanović, Milenko Prstojević, Šemsudin Gegić, Mirsad Purivatra, Zora Dujmović.

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!