19. decembra u 18 sati

Okrugli sto, PEN Centar u BiH i JU Bosanski kulturni centar KS - 'Rat i zaraćene kulture sjećanja'

Kultura16.12.22, 12:20h

Okrugli sto, PEN Centar u BiH i JU Bosanski kulturni centar KS - 'Rat i zaraćene kulture sjećanja'
Prema riječima Dubravke Ugrešić, aktuelne političke bitke u postjugoslovenskim društvima u stvari su bitke za teritorije kolektivnog pamćenja

 

 

 

PEN Centar u BiH i JU Bosanski kulturni centar KS Vas srdačno poziva na okrugli sto u okviru projekta „Vizija prošlosti” - Rat i zaraćene kulture sjećanja u ponedjeljak, 19.decembra, u galeriji Bosanskog kulturnog centra (ulica Branilaca Sarajeva 24), sa početkom u 18h.

 

Učestvuju: Danijela Majstorović, Dragan Komadina,Vahidin Preljević i Asmir Kujović (moderator)

 

Prema riječima Dubravke Ugrešić, aktuelne političke bitke u postjugoslovenskim društvima u stvari su bitke za teritorije kolektivnog pamćenja. Na koji način metode multiperspektivnog historijskog narativa mogu doprinijeti prevazilaženju antagonističkih kultura sjećanja u bosanskohercegovačkom društvu?

 

okrugli-stol

 

Da li je u kritičkoj recepciji moguć dijalog između različitih selektivnih i konkurentskih pamćenja i oprečnih interpretacija događaja iz bliže i dalje prošlosti? Mogu li književnost i kritičko preispitivanje prošlosti „spriječiti zločine koji su se već dogodili”? Ovo su samo neka od pitanja koja će se pokušati rasvijetliti u ovom razgovoru.

 

(DEPO PORTAL/mr)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!