u Tuzlanskom kantonu

Zatvoreno šest nargila barova: Zajednička akcija UIO i FUZIP-a, inspektori utvrdili da nisu ni imali dozvolu za rad!

Biznis Klub18.11.22, 17:04h

Zatvoreno šest nargila barova: Zajednička akcija UIO i FUZIP-a, inspektori utvrdili da nisu ni imali dozvolu za rad!
Zbog obavljanja djelatnosti suprotno važećem odobrenju za rad, federalni inspektori su subjektima nadzora izdali šest (6) prekršajnih naloga s finansijskim teretom od i šest (6) rješenja o zabrani rada

 

 

Federalni tržišni inspektorat FUZIP i Sektor za provođenje propisa - Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) su, svako u okviru svojih nadležnosti, uz asistenciju pripadnika MUP Tuzlanskog kantona u periodu od 15.11. - 17.11.20222. godine izvršili usmjereni inspekcijski nadzor nad prometovanjem duhanskih preređevina - nargila u šest (6) ugostiteljskih objekata na području Tuzlanskog kantona (Tuzla, Banovići i Živinice).

 

Zbog obavljanja djelatnosti suprotno važećem odobrenju za rad, federalni inspektori su subjektima nadzora izdali šest (6) prekršajnih naloga s finansijskim teretom od i šest (6) rješenja o zabrani rada.
 

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje su, zbog nezakonitog prometa duhanskih prerađevina, privremeno su oduzeli 67,5 kg duhanskih prerađevina (nargila) u vrijednosti od  16.875,00 KM i izdali pet (5) PN.
 

- U skladu s članom 3, stav (3) Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti („Službene novine Federacije BiH“, broj:32/09), ugostitelj može obavljati i druge djelatnosti koje služe obavljanju ugostiteljske djelatnosti, a koje se uobičajeno obavljaju uz ugostiteljsku djelatnost (prodaja novina i časopisa, duhanskih prerađevina, pružanje usluga bilijara, boćanja, kuglanja, tenisa i sl.), u skladu s posebnim propisima. Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da kontrolisani subjekti nadzora obavljaju kontrolisanu djelatnost suprotno izdatom odobrenju od strane nadležnog općinskog organa, odnosno da nemaju odobrenje za prometovanje duhanskih prerađevina - nargila, zbog čega im je obavljanje djelatnosti zabranjeno - obrazložio je Elmir Ramić, glavni federalni tržišni inspektor po ovlaštenju.


U koordiniranoj akciji učestvovalo je osam inspektora i službenika UIO i dva federalna tržišna, turističko-ugostiteljska inspektora, a zajedničke usmjerene aktivnosti će se nastaviti, saopćeno je iz FUZIP-a uz molbu da uočene nepravilnosti prijave na:


- https://fuzip.gov.ba/prijavi-nepravilnost/

- telefon za prijave: 033 /22 66 44 (otvoren 24 sata)

- e-mail: [email protected]

- poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6, Sarajevo.


(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!