striktne kontrole

Svjetsko prvenstvo u nogometu bez piva? I to je moguće. Katar zabranio prodaju alkohola na stadionu

Sport18.11.22, 13:37h

Svjetsko prvenstvo u nogometu bez piva? I to je moguće. Katar zabranio prodaju alkohola na stadionu
- Stav je prisutan da, za brojne navijače, prisustvo alkohola neće stvoriti ugodno iskustvo

 

 

 

U obratu dešavanja, organizatori Svjetskog nogometnog prvenstva objavit će u petak da će prodaja alkoholnog piva biti zabranjena na katarskim stadionima, saopćio je izvor upoznat s tom temom za Reuters.

 

Očekivana objava dolazi uoči nedjeljnog otvaranja Svjetskog prvenstva, prvog koje se održava u konzervativnoj muslimanskoj zemlji u kojoj postoji striktna kontrola alkohola, čija je konzumacija zabranjena u javnosti.

 

- Veliki broj navijača širom Bliskog istoka i južne Azije, gdje alkohol ne igra tako veliku ulogu u kulturi, prisustvovat će mečevima – izjavio je izvor koji je tražio da ostane anoniman jer je govorio uoči objave.

 

- Stav je prisutan da, za brojne navijače, prisustvo alkohola neće stvoriti ugodno iskustvo – kazao je.

 

Poništenje politike dopuštanja konzumacije alkohola dolazi, međutim, nakon dugotrajnih razgovora između predsjednika FIFA-e Giannija Infantina, Budweisera, i čelnika katarske Vrhovne komisije za dostavu i naslijeđe (SC), koja organizira Svjetsko prvenstvo, kazao je izvor.

 

Alkohol će, ipak, biti posluživan unutar stadionskih ugostiteljskih zona, dodao je izvor.

 

Niti Budweiser, FIFA, ni komisija nisu odgovorili na Reutersov zahtjev za komentarom.

 

Pitanja su kružila oko uloge koju bi alkohol mogao igrati na ovogodišjem Svjetskom prvenstvu otkako je Katar dobio pravo domaćinstva u 2010.

 

Iako nije “suha” država poput susjedne Saudijske Arabije, konzumiranje alkohola na javnim mjestima nelegalna je u Kataru.

 

Posjetioci ne mogu unijeti alkohol u Katar, čak i iz aerodromske duty free sekcije, i većina ih ne može kupiti alkohol u jedinoj katarskoj prodavnici alkoholnih pića. Alkohol se prodaje u barovima i u nekim hotelima, gdje cijena piva iznosi oko 15 dolara za pola litra.

 

Budweiser će još prodavati pivo na glavnom FIFA-inom navijačkom festu u centru Dohe, kazao je izvor, gdje se nudi za otprilike 14 dolara za pola litre. Alkohol će se također prodavati u nekim dugim navijačkim zonama, dok su ostale lišene alkohola.

 

- Navijači mogu odlučiti gdje žele ići da se ne osjećaju neprijatno. Na stadionima to ranije nije bio slučaj - izjavio je izvor.

 

(Fena/rm)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!