u cijelu priču uključena i srbija?

Sve tajne energetske zajednice Dodika i Orbana: RS bi izvozila višak električne energije u Mađarsku, a zauzvrat bi od te države...

Biznis Klub18.11.22, 08:47h

Sve tajne energetske zajednice Dodika i Orbana: RS bi izvozila višak električne energije u Mađarsku, a zauzvrat bi od te države...
Ova ideja prvi put je pomenuta polovinom oktobra kada je tadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovini (BiH) Milorad Dodik razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Budimpešti

 

 


Republika Srpska (RS) planira izvoziti višak električne energije u Mađarsku.

 

Zauzvrat bi od te države, ovaj bosanskohercegovački entitet, dobijao naftu i naftne derivate.

 

Ova ideja prvi put je pomenuta polovinom oktobra kada je tadašnji član Predsjedništva Bosne i Hercegovini (BiH) Milorad Dodik razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom u Budimpešti.


Na zvaničnoj stranici predsjednika mađarske vlade navedeno je da su Orban i Dodik u Budimpešti razgovarali o “zajedničkim projektima koji će doprinijeti smirivanju posljedica energetske krize na BiH i Mađarsku”, piše Radio Slobodna Evropa.

 

Dodik je to potvrdio i u intervjuu za emisiju “Srpski ekran” Mađarskog javnog servisa (MTVA) koja je emitovana 8. novembra. Pojasnio je da je ovu ideju iznio Orban.

 

Kako je rekao, prema njegovim procjenama, Republika Srpska može proizvesti oko 35 posto viška električne energije za izvoz.

 

Radio Slobodna Evropa (RSE) nije dobio odgovor od nadležnog ministarstva u Mađarskoj i najveće energetske kompanije u toj državi o tome da li su upoznati sa ovom idejom, te da li su učinjeni konkretni koraci.

 

Inicijativa za formiranje regionalne energetske zajednice

 

Pored Republike Srpske i Mađarske u cijelu priču bi trebalo da bude uključena i Srbija. Za nju bi važio isti aranžman kao i za Mađarsku.

 

Ni iz nadležnog ministarstva Republike Srbije, kao ni Naftne industrije Srbije, RSE nije dobio odgovor na upit o “solidarnoj energetskoj zajednici”.

 

Prema riječima ministra energetike i rudarstva RS Petra Đokića, postoji inicijativa za formiranje regionalne energetske asocijacije koju bi činilo nekoliko država. Đokić naglašava da ovu ideju tek treba razraditi.


O detaljima tek treba da razgovaramo, i o načinu na koji će ona biti organizovana, koje će biti njene funkcije, da li se time stiču određena prava, naravno, da se stiču neka prava, naravno i obaveze – naglasio je Đokić za RSE.


On ističe da ova ideja može biti korisna za “energetsku sigurnost koju na taj način želimo osigurati”.

 

Istovremeno, u Elektroprivredi RS, preduzeću koje se bavi proizvodnjom i prodajom električne energije u RS, kažu da su upoznati sa ovom idejom. Ali da ih do sada niko nije kontaktirao u vezi njenog provođenja.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(RSE, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 25

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još