neslavni podaci

Nećete vjerovati koliko u BiH ima razvoda godišnje; sociolog i advokat objasnili koji su najčešći razlozi

Lifestyle03.11.22, 08:21h

Nećete vjerovati koliko u BiH ima razvoda godišnje; sociolog i advokat objasnili koji su najčešći razlozi
I dalje je broj razvoda poražavajući, s obzirom na to da je u posljednih pet godina na godišnjem nivou zabilježen od 2.669 do 3.091 razvedeni brak, a razlozi su mnogobrojni

 

 

 

U prvih šest mjeseci 2022. godine u Bosni i Hercegovini sklopljena su 6.474 braka, a u istom periodu razveden je 941 brak.

 

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u prvoj polovini 2022. godine smanjen je postotak sklopljenih brakova za 5,23 posto, ali i razvoda za 4,27 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

 

Međutim i dalje je broj razvoda poražavajući, s obzirom na to da je u posljednih pet godina na godišnjem nivou zabilježen od 2.669 do 3.091 razvedeni brak, a razlozi su mnogobrojni.

 

- Razloge razvoda trebamo tražiti u razlozima zbog kojih su sklopljeni brakovi i načinu na koji su vođeni, odnosno na koji su funkcionisali bračni partneri. Mi danas svjedočimo činjenici, koliko god to bilo popularno ili ne, da se dobar dio brakova sklapa uvjetovano. Dakle, bračni partneri ulaze u brak zbog pritisaka, prijevremenih trudnoća i sl. Dosta mladih poprilično nezrelo i nesvjesno stupa u tu ozbiljnu zajednicu i onda kada dođu prva iskušenja, prvi problemi, u toj nespremnosti za kompromis i žrtvovanje, dolazi do raspuknuća brakova. Danas nažalost živimo u toj eri egoizma, gdje zarad nekih ličnih interesa i komoditeta nismo spremni prije svega da se žrtvujemo, da podnesemo taj teret koji traži bračna zajednica. Smatram da bi za funkcionalan brak partneri trebali da međusobno podnose neku žrtvu – kazao je za Faktor sociolog Vladimir Vasić.

 

Advokat koji se bavi zastupanjem klijenata u brakorazvodnim parnicama iz iskustva ističe da su najčešći razlozi za pokretanje razvoda, između ostalog, velike razlike između supružnika.

 

- Govoreći iz vlastitog višegodišnjeg iskustva advokata, najčešći razlozi razvoda brakova su prije svega nepremostive razlike u pogledima na život, nemogućnost suočavanja partnera sa izazovima sa kojima se brak i porodica danas suočavaju, a koji se ogledaju u zanemarivanju bračnog partnera, odnosno porodice na prvom mjestu kao primarne ćelije društva. Svakako da postoje i drugi razlozi koji su često zastupljeni, kao što su preljuba, miješanje trećih osoba u bračne odnose partnera, ali su ipak češći razlozi gore pobrojani - rekao je advokat Mustafa Skopljak.

 

Dakle, miješanje trećih osoba je jedan od velikog broja vanjskih faktora koji mogu dovesti do narušavanja bračne zajednice i pokretanja brakorazvodne parnice.

 

Ostatak teksta čitajte ovdje

 

(Faktor, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!