U produkciji OFF Pro i CINEA Entertainment

U toku snimanje kratkog igranog filma 'Jan'

Kultura01.11.22, 16:50h

U toku snimanje kratkog igranog filma 'Jan'
Glavne uloge u filmu tumače Maksim Jovanović, Ammar Fazlagić, Mehmed Porča i Arma Tanović. Pored njih u filmu se pojavljuju i Maja Salkić, Zan Mujkić, Harun Kurić, Nejla Podžić, Hana Zrno i drugi

 

 

U produkciji OFF Pro i CINEA Entertainment u Sarajevu je u toku snimanje kratkog igranog filma JAN, sarajevskog producenta i reditelja Kenana Musića. Prva klapa filma je pala u ponedeljak, 31. oktobra, a film se snima na više od deset lokacija u Sarajevu sve do kraja sedmice.

 

Glavne uloge u filmu tumače Maksim Jovanović, Ammar Fazlagić, Mehmed Porča i Arma Tanović. Pored njih u filmu se pojavljuju i Maja Salkić, Zan Mujkić, Harun Kurić, Nejla Podžić, Hana Zrno i drugi.

 

snimanje-filma-jan-2

 

"Jan" je film o prijateljstvu i ljubavi, u trenutku i u životu kada su impulsi i promjene neodoljivi, a strah najveći problem. Bježeći od realnosti i pritiska svog oca, osamnaestogodišnji Jan počinje da ispituje svoje osjećaje prema svom najboljem drugu, vodeći računa da ne pokvari najvrijednu stvar koju ima u životu. I dok je za njegovog najboljeg druga sve ovo još jedan izazov sa društvenih mreža i samo igra, za koju uskoro shvata da je otišla predaleko, Jan počinje da se bori sa svojim stvarnim osjećajima i unutrašnjim konfliktom i pokušava da zadrži druga i izbjegne reakciju svog oca. Odbacivanje Jana od strane njemu najvažnije osobe koju ima i agresivni otac, te maltretiranje od strane društva, natjerat će ga na najgori potez.

 

Scenarista i reditelj filma je Kenan Musić, dok je direktor fotografije Mario Ilić, s kojim je Musić već radio tri filma. Ton snimatelj je Predrag Đorda, dok su izvršni producenti filma Admir Avdić, Mirza Čustović i Andrej Bačić, a šminka Naja Nogo.

 

- Dugo smo odgađali snimanje filma, najviše zbog finansija, s obzirom da imamo problem i sa naplatama za OFF, ali uzimajući u obzir dešavanja u posljednje vrijeme i problem koji imamo sa individualnim slobodama, psihičikm zdravljem, vršnjačkim nasiljem i tragične ishode, smatrali smo da moramo početi raditi film baš sada. Hvala ekipi iza i ispred kamere što smo zajedno u ovaj projekat krenuli iz ljubavi. Tema je bitna, ali i dalje tabu. Pitaju me, je li ovo gay film – ako ga tako doživite, onda jeste, i mi želimo o tome pričati. Ali je ovo prije svega film o borbi nas samih za našu slobodu i naš mir – izjavio je Kenan Musić, reditelj filma.

 

Nakon premijere u decembru, te gostovanja na festivalima, film će biti dostupan na nekoj od VOD platformi.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!