ispitivanje lokacija

Sprema se nova turska investicija: Velika grupacija gradit će fabriku solarnih panela u BiH

Biznis Klub24.10.22, 19:17h

Sprema se nova turska investicija: Velika grupacija gradit će fabriku solarnih panela u BiH
Niža cijena električne energije, niži porezi na dobit kompanija i blizina tržišta EU ključni su faktori za ulaganje turskih privrednika u BiH

 


Velika turska grupacija posjetit će BiH s ciljem ispitivanja lokacija i uslova za izgradnju fabrike solarnih panela.


Ovo je saopšteno iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) nakon poslovnog foruma održanog u Istanbulu.


Tokom foruma predstavljeni su projekti iz oblasti energetike, izgradnje turističkih kompleksa, metalo-prerađivačkog sektora i sektora proizvodnje hrane. Predstavljeni su projekti za koje su turske komapnije iskazale interes, čime se unapređuje učinkovitost ovakvih privrednih manifestacija, saopšteno je iz FIPA-e.


Direktorica Marković je istaknula da u posljednje dvije decenije bilateralni odnosi dvije zemlje su znatno unaprijeđeni i da je Turska u 2021. godini među tri najveća investitora u BiH.


Ona je pojasnila da su niža cijena električne energije, niži porezi na dobit kompanija i blizina tržišta EU ključni faktori za ulaganje turskih privrednika u BiH.


Na forumu je dogovoren je dolazak kompanija zainteresovanih za turističko-ugostiteljski sektor, te proizvodnju energije iz otpada i bio mase, navedeno je, između ostalog, iz FIPA-e, prenosi Indikator.

 

(DEPO PORTAK/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!