PRAZNIK BH. KULTURE

Tradicionalni 'MakDan': Obilježava se 105. godišnjica rođenja Maka Dizdara

Kultura13.10.22, 15:06h

Tradicionalni 'MakDan': Obilježava se 105. godišnjica rođenja Maka Dizdara
Dostojnim obilježavanjem godišnjice njegovog rođenja Fondacija najprije želi odati počast Maku Dizdaru, jednom od rijetkih pjesnika čiji su stihovi nadrasli uske krugove ljubitelja poezije i oblikovali biće i identitet čitavih generacija Bosanaca i Hercegovaca svih nacionalnosti i političkih uvjerenja. Namjera je da "MakDan", po uzoru na škotski “Burns Day”, postane istinski praznik bosanskohercegovačke kulture

 

 


U ponedjeljak, 17. oktobra 2022. godine, obilježava se 105. godišnjica rođenja Maka Dizdara.


Sada već tradicionalna manifestacija “MakDan” u organizaciji Fondacije Mak Dizdar biće održana dan ranije, 16. oktobra u Kamernom teatru 55. U Makovu čast će na ovoj sceni biti upriličen poetski performans pod nazivom "E da ednom prestanu gorčine..." u režiji Sabrine Begović - Ćorić i Amara Selimovića. Performans je zasnovan na stihovima Maka Dizdara, te će vizuelno, muzički i samim stihovima publiku povesti na putovanje kroz vrijeme, spajanjem tri vremenska aspekta koji se susreću, sada i ovdje, kada su nam potrebni vraćanje nade i podsjećanje da su razne daće i nedaće dio svakog vremena. Makove stihove recitirat će profesionalni glumci i glumice, dok je kostimografija povjerena Adisi Vatreš - Selimović, sarajevskoj kostimografkinji i scenografkinji.


Zbog ograničenog broja sjedišta organizatori pozivaju sve zainteresirane da svoje ulaznice rezervišu putem maila [email protected]. Potrebno je poslati ime i prezime, a rezervacije važe do popunjenja kapaciteta, o čemu će svi biti obaviješteni. Ulaz je besplatan.


Igraju: Amina Begović, Mirna Jogunčić, Benjamin Bajramović, Dino Bajrović, Amar Selimović.

 

makdan-105-godina-rodenja


Od svog osnivanja 2001. godine, Fondacija Mak Dizdar različitim projektima nastoji održati sjećanje na najvećeg bosanskohercegovačkog pjesnika Maka Dizdara. Od 1997., u organizaciji Fondacije obilježavani su "veliki" jubileji njegovog rođenja (80., 90., 100. godišnjica), dok su od 2020. godine obilježavani i "mali", tj. godišnji jubileji.


Dostojnim obilježavanjem godišnjice njegovog rođenja Fondacija najprije želi odati počast Maku Dizdaru, jednom od rijetkih pjesnika čiji su stihovi nadrasli uske krugove ljubitelja poezije i oblikovali biće i identitet čitavih generacija Bosanaca i Hercegovaca svih nacionalnosti i političkih uvjerenja. Namjera je da "MakDan", po uzoru na škotski “Burns Day”, postane istinski praznik bosanskohercegovačke kulture.


Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, a partner Kamerni teatar 55.


(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!