uvjetovao gazprom

Nakon najave o poskupljenju, Energoinvest se oglasio o konačnoj cijeni gasa

Biznis Klub10.10.22, 13:14h

Nakon najave o poskupljenju, Energoinvest se oglasio o konačnoj cijeni gasa
Ruski dobavljač Gazprom Export je izvršio korekciju cijene prirodnog plina pozivajući se na promjene u kretanju naftnih derivata u posljednjih 9 mjeseci, ali i značajno povećanje vrijednosti Američkog Dolara (USD) u odnosu na vrijednost Eura tj. Konvertibilne marke

 

 

 

Saglasno uobičajenoj poslovnoj praksi da se cijene prirodnog plina za potrošače u FBiH usklađuju tromjesečno, a na bazi promjena cijena koje ispostavlja isporučilac gasa Gazprom Export, Energoinvest kao snabdjevač Federacije BiH prirodnim plinom je dobio novu cijenu prirodnog gasa - navodi se u saopćenju za javnost. 


Ruski dobavljač Gazprom Export je izvršio korekciju cijene prirodnog plina pozivajući se na promjene u kretanju naftnih derivata u posljednjih 9 mjeseci, ali i značajno povećanje vrijednosti Američkog Dolara (USD) u odnosu na vrijednost Eura tj. Konvertibilne marke. 


Energoinvest se obratio Vladi FBiH za Saglasnost za novu cijenu. Obzirom na prethodni dogovor dvije Vlade, Vlade FBiH i Vlade KS koji je podrazumjevao subvencioniranje razlike cijene u punom ili djelomičnom iznosu, Energoinvest u ovom trenutku ne može saopštiti konačnu cijenu gasa prema potrošačima do donošenja Odluke Vlade FBiH.


Također, želimo naglasiti da je za FBiH snabdjevanje plinom uredno u dogovorenim količinama i dinamikom koja nam je potvrđena od strane Gazprom Exporta- navodi se u saopćenju Energoinvesta. 

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!