cijene energije glavni krivac

Rekordna inflacija u 19 zemalja EU koje koriste euro

Biznis Klub30.09.22, 15:16h

Rekordna inflacija u 19 zemalja EU koje koriste euro
Cijene energije bile su glavni krivac, porasle su 40.8 odsto u odnosu na godinu prije. Hrana, alkohol i duhan skočili su 11.8 odsto

 

 

 

Inflacija u evropskim zemljama koje koriste valutu evro dostigla je dvocifren nivo kako cijene električne energije i prirodnog gasa rastu, signalizirajući nadolazeću zimsku recesiju za jedno od najvećih svjetskih privreda jer više cijene potkopavaju potrošačku moć.


Potrošačke cijene u 19 zemalja evrozone porasle su rekordnih 10 odsto u septembru u odnosu na godinu ranije, u odnosu na godišnjih 9.1 odsto u avgustu, izvijestila je u petak statistička agencija EU, Eurostat.

 

Prije samo godinu dana inflacija je iznosila čak 3.4 odsto.

 

Rast cijena je na najvišem nivou od početka vođenja evidencije za euro 1997. godine.

 

Cijene energije bile su glavni krivac, porasle su 40.8 odsto u odnosu na godinu prije. Hrana, alkohol i duhan skočili su 11.8 odsto.

 

Inflacija je podstaknuta stalnim smanjenjem snabdijevanja prirodnim gasom iz Rusije i uskim grlima u nabavici sirovina i dijelova dok se globalna privreda oporavlja od pandemije Kovid-19.

 

Ruska smanjenja dovela su do skoka cijena gasa do tačke u kojoj energetski intenzivne kompanije poput gnojiva i čelika kažu da više ne mogu proizvoditi neke proizvode s profitom.

 

(SF Chronicle/ NN/ DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!