Ministar Košarac na sastanku u Sarajevu

Nastavlja se zabrana izvoza ogrjevnog drveta? Traži se produženje odluke, ali neki bi proizvodi mogli biti izuzeti...

Biznis Klub16.09.22, 18:21h

Nastavlja se zabrana izvoza ogrjevnog drveta? Traži se produženje odluke, ali neki bi proizvodi mogli biti izuzeti...
Sagovornici su zajednički usaglasili da je neophodno produžiti primjenu predmetne odluke, te dogovorili da će u narednim danima obaviti šire konsultacije u vezi sa mogućnošću izuzimanja ogrjevnog drveta iz zabrane izvoza

 

 

 

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu zajedničke konsultacije o inicijativama Vlade Republike Srpske i Vlade Federacije BiH u vezi sa mogućnošću produženja Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih sortimenata, ogrjevnog drveta i proizvoda od drveta.

 

Sastanku su prisustvovali ministri trgovine Republike Srpske Suzana Gašić i Federacije BiH Zlatan Vujanović, predstavnici ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, te predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić i predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić, kao i predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković.   

 

Sagovornici su zajednički usaglasili da je neophodno produžiti primjenu predmetne odluke, te dogovorili da će u narednim danima obaviti šire konsultacije u vezi sa mogućnošću izuzimanja ogrjevnog drveta iz zabrane izvoza.  

 

- Zajednička ocjena je da je potrebno obezbijediti kontinuitet Odluke, te da postoji realan osnov da u narednim danima dogovorimo rješenje u vezi sa ogrjevnim drvetom. Vjerujem da ćemo, poštujući rokove definisane prethodnom odlukom, pravovremeno donijeti novu odluku koja će uvažiti inicijative poslovne zajednice i nadležnih institucija - poručio je ministar Košarac.  

 

Na sastanku je istaknuto da će se, prilikom potencijalnog produženja Odluke, pratiti i analizirati snabdjevenost tržišta, te u skladu s tim, razmotriti prijevremeno ukidanje zabrane izvoza ili nova modifikacija rješenja.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još