mnogi javno osudili odluku

Vruća sedmica u NS BiH: Očekuje se sjednica IO i otkazivanje utakmice s Rusijom

Sport11.09.22, 14:37h

Vruća sedmica u NS BiH: Očekuje se sjednica IO i otkazivanje utakmice s Rusijom
“Ja želim vjerovati i vjerujem da te utakmice neće biti. Ta se utakmica neće odigrati. Vjerujem i ubijeđen sam. U komunikaciji sam sa fudbalerima i sa svakim ko je relevantan. Garantujem da se ta utakmica neće odigrati”, kazao je Durić

 

 

 

Fudbalski savez BiH suočio se s velikim problemima nakon što je Komitet za hitnost sa pet glasova za u petak izglasao odigravanje prijateljske utakmice BiH i Rusije u Sankt Petersburgu 19. novembra. Miralem Pjanić i Edin Džeko javno su osudili ovu odluku i na njih Savez sigurno ne može računati u tom scenariju.

 

Repezentativci BiH uskoro će se okupiti uoči susreta sa Crnom Gorom 23. septembra i Rumunijom 26. septembra u okviru Lige nacija. Bit će ovo prilika da igrači i selektoru i javnosti kažu svoj stav o utakmici s Rusijom. Većina igrača je pitana prije odluke i već su rekli da nisu za odigravanje utakmice u Rusiji ni s Rusijom.

 


Selektor Ivajlo Petev pozvao je 28 igrača. Golmani: Ibrahim Šehić (Konyaspor), Nikola Vasilj (St. Pauli), Kenan Pirić (AEK Larnaca). Odbrana: Siniša Saničanin (Partizan), Anel Ahmedhodžić (Sheffield United), Dennis Hadžikadunić (Malmo), Adnan Kovačević (Ferencvaroš), Hrvoje Miličević (AEK Larnaca), Sead Kolašinac (Marseille), Eldar Ćivić (Ferencvaroš), Jusuf Gazibegović (Šturm Graz), Amar Dedić (Red Bull Salzburg), Mateo Sušić (APOEL Nicosia). Vezni red: Amir Hadžiahmetović (Konyaspor), Sanjin Prcić (Strasbourg), Rade Krunić (AC Milan), Amer Gojak (Ferencvaroš), Gojko Cimirot (Standard), Miralem Pjanić (Barcelona), Vladan Danilović (Nacional), Haris Duljević (Hansa Rostock), Miroslav Stevanović (Servette), Muhamed Bešić (Ferencvaroš), Dino Hotić (Cercle Brugge). Napad: Edin Džeko (Inter), Ermedin Demirović (Augsburg), Smail Prevljak (Eupen), Luka Menalo (Dinamo Zagreb).

 

Izlike Saveza da je UEFA rekla da nema ništa protiv nisu održive jer je UEFA zapravo samo odbila da ima ikakve veze s tim susretom i svu odgovornost prebacila na BiH i njen Savez. Također je UEFA napomenula da se takav susret može igrati samo na području Rusije čiji su klubovi izbačeni iz svih takmičenja.

 

Naredna sedmice u Savezu će biti burna, a Irfan Durić koji je član Komiteta za hitnost najavio je da će tražiti da se o odluci očituje Izvršni odbor i da se ispravi napravljena šteta.

 

U razgovoru za portal Faktor kazao je da će učiniti sve da se u ponedjeljak sazove sjednica IO i da se odluke Komiteta za hitnost preispitaju i da "pokušamo naći koncenzus da se to stavi van snage."

 

“Ja želim vjerovati i vjerujem da te utakmice neće biti. Ta se utakmica neće odigrati. Vjerujem i ubijeđen sam. U komunikaciji sam sa fudbalerima i sa svakim ko je relevantan. Garantujem da se ta utakmica neće odigrati”, kazao je Durić.

 

Podsjećamo za održavanje susreta BiH i Rusije kada sav civilizovan svijet ne želi nikakve poveznice sa zemljom koja je izvršila agresiju na Ukrajinu koja još traje glasali su Vico Zeljković, Ivan Beus, Miloš Brkić, Dragan Soldo i Fuad Čolpa.

 

Oglasile su i neke političke stranke i njihovi lideri koji su pozvali igrače da se ne odazovu na poziv za ovu utakmicu kao i Savez da stavi van snage ovu odluku. 

 

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH kazao je u petak navečer da "ova utakmica neće biti odigrana". 

 

 

(NAP, DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!