video/ ove godine više od 300 izlagača

Novalić otvorio Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive u Gradačcu

Biznis Klub24.08.22, 14:38h

Novalić otvorio Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive u Gradačcu
Naglasio je da je ovo vrijeme dramatičnih promjena u poljoprivrednoj proizvodnji korištenjem plastenika, novih sjemena i tehnologija

 

 

 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić otvorio je danas 49. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive u Gradačcu.

 

U svom obraćanju na otvaranju sajam premijer Novalić je istakao je da smo prihvatili da treba imati modernu poljoprivredu koja je tržišno orijentisana i konkurentna, ali da su se desile dvije krize s pandemijom i agresijom na Ukrajinu, koje su značajno uticale na globalne procese.

 

- U tim okolnostima ne snalaze se ni proizvođači hrane, ni stručnjaci, ali ni političari zbog velikih poskupljenja i zabrana izvoza pojedinih država - naveo je Novalić, dodajući kako je hrana postala strateška roba. 

 

Naglasio je da je ovo vrijeme dramatičnih promjena u poljoprivrednoj proizvodnji korištenjem plastenika, novih sjemena i tehnologija.

 

- Uspjeli smo da uz velike poticaje osiguramo da imamo dovoljnu proizvodnju mlijeka za svoje potrebe, a to isto treba učiniti i sa žitaricama i uljaricama - rekao je Novalić.

 

Najavio je da će Vlada FBiH i dalje značajno povećavati budžet za poljoprivredu i usmjeravati ga prema tržišnim proizvodima, ali i za slučaj kriza koje se realno mogu očekivati. 

 

Na otvaranju sajma obratili su se i direktor sajma Ensar Mešanović, premijer KS Edin Forto, premijer TK Irfan Halilagić i bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić. Ove godine će se na Sajmu šljive u Gradačcu predstaviti više od 300 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Turske.

 

 

(Fena/rm)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!