Prvi dan i prva uzbuđenja

Filmsku priču Avantura Film Festivala otvara bh. krimić 'Praznik praznine', nakon projekcije koncert Bombaj štampe

Kultura20.08.22, 12:31h

Filmsku priču Avantura Film Festivala otvara bh. krimić 'Praznik praznine', nakon projekcije koncert Bombaj štampe
Film je prikazan u okviru programa “Posebne projekcije” na ovogodišnjem Pula Film Festivalu, što je ujedno bila i regionalna premijera ovog bh. filma

 

 

 

Prigodna ceremonija otvoranja 4. Avantura Film Festivala, večeras od 20 sati, označiće početak ovogodišnje filmske priče u dolini rijeke Une koja će trajati do 25. augusta. Očekuje se veliki broj gostiju i glumaca, te produkcijskih timova koji će narednih dana surađivati u sklopu različitih panela i radionica.

 

Film “Praznik praznine” (2021.), reditelja i scenariste Jasmina Durakovića, prva je projekcija na 4. Bihać Film Festival ‘’Avant&Una’’ u sklopu Open Air programa. Riječ je o suvremenoj triler filmskoj priči smještenoj u vremenu koje je odavno izgubilo dušu, ali i vrijednosti za koje se pojedinac bori. U središtu priče je sredovječni Sado – čovjek koji traži svoje davno posuđene knjige i usput traga za vlastitim ali i izgubljenim ljudskim identitetom, živi kao usamljenik kojem je potrebna mrva ljubavi. Kao tragač za knjigama koje je u svome bogatom društvenom i privatnom životu posuđivao raznim prijateljima i slučajnim prolaznicima, pokušava doći do nove životne ravnoteže i harmonije. Ali, uz posuđene knjige koje traži, sve je više mrtvih. Glavne uloge igraju bh. filmska zvijezda Senad Bašić i mlada glumica Ena Kurtalić. Pored njih uloge tumače: Vanesa Glođo, Izudin Bajrović, Tihomir Stanić, Belma Salkunić, Selma Štrbo, Haris Burina, Slaven Knezović, Mirsad Tuka, te svjetski poznati bh. konceptualni umjetnik Jusuf Hadžifejzović.

 

Direktor fotografije je Šahin Šišić, još jedno poznato bh. ime u svijetu filma, montažu potpisuje Fadil Komarica, dok je muziku radio Toni Lović. Vizuelni identitet za film uradila je Sanja Kulenović. Produkciju filma su vodili  UG Scena i DEPO, dok su koproducenti BHRT i Plavi Film iz Zagreba. Producenti filma su Amira Kudumović i Angelina A. Duraković, dok je koproducent Andreja Sertić. Film je prikazan u okviru programa “Posebne projekcije” na ovogodišnjem Pula Film Festivalu, što je ujedno bila i regionalna premijera ovog bh. filma.

 

Garant dobre zabave, nakon prve filmske projekcije, je koncert bh. pop-rock grupe “Bombaj štampa”, koja je osnovana 1982. godine u Sarajevu kao proizvod pokreta Novi Primitivizam.

 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!