ŠTA NAS ČEKA U IDUĆOJ GODINI

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH o rastu kamata: 'Ne mogu klijenti uvijek razmišljati o najboljem scenariju'

Biznis Klub18.08.22, 13:55h

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH o rastu kamata: 'Ne mogu klijenti uvijek razmišljati o najboljem scenariju'
Najveća odgovnornost je na klijentu i nakon klijenta na banci. Klijenti su ti koji moraju razmišljati šta će se dešavati. Ne možemo uvijek razmišljati o najboljem scenariju, moramo i o svemu što se može desiti za životnog vijeka kredita - pojasnio je Mahmuzić

 

 

Jasmin Mahmuzić, direktor Agencije za bankarstvo Federacije BiH, govorio je o rastu kamatnih stopa.


Mahmuzić je kazao da je porast kamatnih stopa bio očekivan i da nije pretjeran, ali da je medijski eksponiran samo u FBiH.


- Porast kamatnih stopa se dešava i u Hrvatskoj i u Srbiji. Dešava se i u entitetu Republika Srpska, međutim kod nas se neka zabrinutost pojavila. U izjavama iz Agencije uvjeravali smo javnost da trenutno nema nekog pretjeranog razloga za zabrinutost. Usklađivanja koja se dešavaju, dešavaju se zbog promjene vrijednosti EURIBOR-a – bila su očekivana, bila su predvidiva – i dešavaju se za određeni broj klijenata u odrđenom broju banaka - kazao je za N1.


Smatra da i promjene koje su se desile nisu značajno uticale na otplatnu sposobnost građana.

 

- Ta promjena u rati koja se desila nije mogla značajno ugroziti otplatnu sposobnost građana. A razumijemo i kontekst, kada vidimo da su poskupile osnovne životne namirnice, da su troškovi života porasli - dodao je.


Mahmuzić poručuje građanima da životni vijek kredita ne prestaje u momentu kada uzmu kredit.


- Tada počinje životni vijek kredita i počinje njegova otplata. Najveća odgovnornost je na klijentu i nakon klijenta na banci. Klijenti su ti koji moraju razmišljati šta će se dešavati. Ne možemo uvijek razmišljati o najboljem scenariju, moramo i o svemu što se može desiti za životnog vijeka kredita - kazao je.


Kazao je da Agencija za bankarstvo FBiH prati situaciju.


- Ukoliko situacija eskalira, ukoliko vidimo da kamatni rizik koji se dešava može dovesti u pitanje stabilnost bankarskog sektora, imamo određene alate na raspolaganju i reagovat ćemo da bi zaštitili bankarskog sektora - naveo je.


Prema njegovim riječima, još uvijek se ne očekuje rast kamatnih stopa u januaru iduće godine.


- Još uvijek je rano govoriti. Možemo krajem novembra o nekim pretpostavkama za prvi kvartal naredne godine - kazao je Mahmuzić u razgovoru za N1..

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!