IZ PERSPEKTIVE JEDNE MAJKE

Molim vas, nemojte da vam djeca na plaži budu gola... Znate li ko je oko vas i ko promatra vaše dijete?

Lifestyle28.07.22, 11:00h

Molim vas, nemojte da vam djeca na plaži budu gola... Znate li ko je oko vas i ko promatra vaše dijete?
Svoju djecu od malih nogu učim da intimni dijelovi moraju biti prekriveni i da ih nitko, baš nitko bez njihove dozvole ne smije vidjeti niti dirati

 

 

Izvor: Zenskirecenziraj.com
Piše: Andrea Šikić


Prije nego što se uputim u elaboriranje svog stava, odmah ću reći da djeca na plaži (bazenu, jezeru…), po mome skromnom mišljenju, moraju imati kupaće gaće ili pelene ako su još uvijek pelenaši. Izdvojila sam tri razloga zbog kojih tako mislim.


1. Higijena i čuvanje zdravlja na prvom je mjestu


Baš kao što se borimo protiv odraslih koji se nekulturno ponašaju i vrše nuždu gdje stignu pa tako i u moru ili bazenu, ništa manje nepoželjno nije ni kada to učini dijete. Nažalost, svjedočila sam takvim prizorima i majkama koje su zdušno branile taj čin jer je „simpatično“ i dijete je maleno pa ne zna što radi. Baš zato što je dijete malo i ne zna kontrolirati te nagone (govorim o pelenašima u ovom slučaju), imamo pelene. I to one fantastične za kupanje i plivanje koje se neće napuhati, a bebi su skroz lagane.


S obzirom na to da dijete ne zna što radi, nemojmo zaboraviti da ima majku koja jako dobro zna što bi trebala raditi. Iste te majke koje puštaju djecu da vrše nuždu na javnim mjestima jer su mali, prve će podići glas protiv vlasnika pasa i pseće kakice okolo njih. Na kraju krajeva, moramo misliti na druge, na okoliš, ali i na dječje zdravlje.


Djeca vrtićke dobi izrazito su sklona urinarnim infekcijama, a hodanjem gole guze to se neće spriječiti, dapače. Naravno, pobrinite se da pelene odlažete na prikladna mjesta, da ih propisno zatvorite i ne zaboravite da ste na mjestu koje dijelite s drugima.


Što se kupaćih gaća tiče i starije djece, vodite računa da izvan vode djeca budu u suhom i da ih redovito presvlačite. Obavljanje nužde trebaju vršiti jednako kao i vi te ih treba od malih nogu učiti kako to obavljati kad su vani, kako se služiti javnim toaletom i slično. Također, izbor kupaćih kostima za djecu nikad nije bio bolji. Djevojčice uživaju u omiljenim princezama iz crtića, a dječaci u crtežima autića i dinosaura. Još jedan veliki plus za kupaće jest što danas možete naći cijeli niz onih s ugrađenom UPF 50 zaštitom što je u vrijeme ovakvih visokih temperatura dodatna prednost.


2. Dječji intimni dijelovi moraju biti sakriveni od tuđih pogleda


Možda i najvažniji razlog koji često zanemarujemo naivno misleći „ma toga nema“, upravo su tuđi pogledi na intimne dijelove vaše djece. Zaista nikad ne znate tko je oko vas i tko promatra vaše dijete. Sve i da je okolina 100 % sigurna, zar bi ijedno dijete (da ga to pitate) željelo biti izloženo i golo na javnom kupalištu? Na kraju krajeva, ako su mu roditelji obučeni, zašto mislite da je djetetu lakše dok je golo?


Osobno se ježim golotinje na javnim kupalištima, što odrasle, što dječje, ali poštujem nudiste i sasvim je u redu što za tu vrstu avanturizma postoji određeno mjesto. Ne volim vidjeti djecu koja trčkaraju gola, braću ni sestre koja se nevino pipkaju jer sam previše opterećena pogledima drugih i opasnostima koje vrebaju.


Svoju djecu od malih nogu učim da intimni dijelovi moraju biti prekriveni i da ih nitko, baš nitko bez njihove dozvole ne smije vidjeti niti dirati.


3. Golotinji je mjesto samo u kadi (u vaša četiri zida)


Za kraj navodim razlog koji je manje-više samo zaključak, a to da je da je golotinja nešto intimno te da radost oko bivanja golim, slobode gologa tijela i kupanja bez gaćica treba ostati u vaša četiri zida, u kadi, pod tušem, u kućnom bazenu (ako baš morate). Tako će i djeca naučiti razlikovati tuširanje i kupanje od ljetnog brčkanja i sigurno steći dobre navike.

 

(Zenskirecenziraj/DEPO PORTAL/ad/Foto:Pexels)

 

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!