u subotu, 23. jula u 21 sat

Baščaršijske noći: Tradicionalni program Veče Muzeja Sarajeva - Da se ne zaboravi 'Odškrinimo kapidžike mahalskih kuća'

Kultura21.07.22, 11:36h

Baščaršijske noći: Tradicionalni program Veče Muzeja Sarajeva - Da se ne zaboravi 'Odškrinimo kapidžike mahalskih kuća'
Tekst i scenario potpisuje Amra Madžarević

 

 

U okviru Festivala Baščaršijske noći u prelijepom ambijentu Avlije Svrzine kuće, u subotu, 23. jula u 21 sat, održaće se tradicionalni program pod nazivom Veče Muzeja Sarajeva - Da se ne zaboravi „Odškrinimo kapidžike mahalskih kuća”.

 

Kroz stručni tekst kustosa, izbor iz književnosti i sevdalinku posjetiocima će se ove godine približiti život mahale kroz vrijeme, bosansku kuću, njeno bogatstvo i prilagođavanje promjenama. Mahala, starinski kvart, nastao kao takav prije nekoliko stotina godina, obuhvatao je nekoliko sokaka, omanju džamiju sa javnom česmom, greblje. Karakteristična arhitektura kuća nažalost, nestaje...Život u mahali se promijenio i prilagodio promjenama, ali još uvijek postoji u izvornom obliku u pojedinim dijelovma grada. Stoga je dobro podsjetiti publiku na taj jedinstveni duh.

 

vece-muzeja

 

Tekst i scenario potpisuje Amra Madžarević.

 

Moderator i koscenarist je Emina - Minka Muftić, dramska umjetnica, a u program učestvuju Alma Subašić, interpretatorica sevdalinke, Vedad Husomanović, koji će svirati harmoniku  i glumac Mehmed Porča.

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!