VJEROVALI ILI NE... ŠTA SE DEŠAVA

U Sarajevu možete graditi šta hoćete i kako hoćete: Svi urbanističko-građevinski inspektori mjesecima na bolovanju!

Biznis Klub08.07.22, 17:56h

U Sarajevu možete graditi šta hoćete i kako hoćete: Svi urbanističko-građevinski inspektori mjesecima na bolovanju!
Prema dokumentu koji je Patria imala na uvid a koji je objavljen i javno na jednoj FB grupi iz KUIP-a potvrđuju da je ovaj Inspektorat ostao bez raspoloživih urbanističko-građevinskih inspektora te da inspekcijski nadzori ne mogu biti realizirani

 

 


Inspektorat urbanističko-građevinske, stambene i ekološke inspekcije Kantonalne uprave za inspekcijske poslove već mjesecima ne radi jer su sva tri inspektora na bolovanju. S obzirom na situaciju zatražena je i kontrola bolovanja, a nadzor je pokazao da se bolovanje uredno vodi. Jedan inspektor je na bolovanju od decembra, a druga dva od februara.


Broj predmeta koji zahtijevaju rad građevinskih inspektora se gomila, a izvori Patrije tvrde da je direktor KUIP-a Fahir Halilović bio dužan omogućiti neometan rad ovog Inspektorata kako ne bi bio zaustavljen rad u jeku građevinske sezone.


„Predmeti dolaze na postupanje, ali ih nema niko raditi. S ovim problemom su upoznate sve relevantne institucije kao i sam direktor Halilović, ali reakcije nema“, navodi izvor Patrije.


Prema dokumentu koji je Patria imala na uvid, a koji je objavljen i javno na jednoj FB grupi, iz KUIP-a potvrđuju da je ovaj Inspektorat ostao bez raspoloživih urbanističko-građevinskih inspektora te da inspekcijski nadzori ne mogu biti realizirani.


Iz KUIP-a naglašavaju da je inspekcijski nadzor koji je zatražio podnosilac u isključivoj nadležnosti KUIP-a Kantona Sarajevo, te stoga predmet nije moguće proslijediti federalnoj urbanističko-građevinskoj inspekciji, kao ni općinskoj inspekciji.


Iz KUIP-a su u odgovoru podnosiocu zahtjeva naveli kako “će se po povratku inspekcije sa bolovanja i sticanju uslova za vršenje nadzora odmah i prioritetno stupiti u realizaciju nadzora na osnovu zahtjeva i prigovora od strane pravnog lica.


S obzirom da je s ovim problemom upoznat i resorni ministar Enver Hadžiahmetović, kao i premijer KS Edin Forto, ostaje mogućnost da se pronađe određeno rješenje i odblokira rad građevinsko-urbanističke inspekcije.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još