'TRADICIJA U SVAKOM GUTLJAJU'

Unosan 'rakidžijski' posao porodice Dodik: Sin, kćerka, zet... Porodični biznisi sa miješanjem alkoholnih pića

Biznis Klub03.07.22, 11:10h

Unosan 'rakidžijski' posao porodice Dodik: Sin, kćerka, zet... Porodični biznisi sa miješanjem alkoholnih pića
Na čelu kompanija su Igor i Gorica Dodik, te Pavle Ćorović, zet lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika

 

 

 

 

 

Brinemo se o svakom detalju. Odvajamo košpicu i dio kožice šljive. Kom se fermentira u kontrolisanim uslovima. Rakija se peče u tradicionalnim kazanima. Destilat odležava tri godine dok ne postane dovoljno iskusan da se zove “Djedovom rakijom”. Rezultat je blaga selekcija šljivovice sa notama dima, vanilije, francuskog hrasta i meda. Tradicija koja se osjeti u svakom gutljaju.


Ovo je samo jedna u nizu reklama za “Djedovu rakiju”, jednu od mnogih “žesta” koje proizvodi kompanija Agrodestil, koja je u vlasništvu Pavla Ćorovića, zeta Milorada Dodika.


Agrodestil se bavi destilovanjem, prečišćavanjem i miješanjem alkoholnih pića, Ćorović je direktor bez ograničenja ovlaštenja, a prošle godine je ova kompanija imala promet od oko 600.000 KM, 264.413 KM dobiti i to sa samo tri zaposlena radnika, piše Oslobođenje.


Ćorović je suvlasnik i Red box media, kompanije koju je otvorio sa sinom Mileta Radišića, a u papirima se vodi i kao osnivač Društva za informacione tehnologije i telekomunikacije KBV Datacom u Banjoj Luci. Direktor je i preduzeća Global Liberty iz Laktaša, koje se bavi trgovinom na veliko drvom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom.


”Rakidžijski” posao nije jedini posao porodice Dodik sa voćem. Igor Dodik, sin Milorada Dodika, ima kompaniju Fruit Eco, koju dijeli “po pola” sa Mirkom Dobrićem i koja je prošle godine sa 17 zaposlenih ostvarila prihode od 1,8 miliona maraka, iz kojih se “rodilo” 382.981 KM profita.


Nema samo Igor Dodik voćnjake. U šljivicima je i njegova sestra Gorica, koja posjeduje firmu Agro voće. Ovu kompaniju je u početku vodio Dodikov brat Goran i u tom periodu je Agro voće imalo više nego lijepu zaradu. Prije pet godina ova kompanija je imala dobit 928.000 KM, dok je prošlu godinu završila u minusu od 90.000 maraka.


”Djedova rakija” stigla je i do Kine. Menadžer prodaje u Agrodestilu Bojan Dojčinović kaže da rakije ove kompanije, s obzirom na veliku dostupnost ovog pića, iznenađujuće dobro prolaze i na tržištu u Srbiji.


- Radimo još i Crnu Goru, Hrvatsku, Austriju i Njemačku, preko koje je naša rakija dospjela i u Kopenhagen. Nešto smo poslali i za Luksemburg, a odnedavno smo i na kineskom tržištu. Neki dalji plan nam je Amerika. Upravo razgovaramo i sa Slovenijom, a Makedonija nam je isto zanimljiva, naveo je nedavno Dojčinović.


Ove kompanije odlično posluju i sa Vladom Republike Srpske, koja izdašno pomaže njihovo poslovanje...


Nastavak tejsta čitajte ovdje.

 

(DEPO PORTAL/ad)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 77

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još