od 13. do 20. jula u Bugojnu

Bogat program: Teatarski festival BiH FEDRA slavi jubilarni, 50. rođendan

Kultura11.06.22, 18:08h

Bogat program: Teatarski festival BiH FEDRA slavi jubilarni, 50. rođendan
Festival dramskih amatera – FEDRA osnovan je još davne 1959. godine kao kruna kulturne politike bazirane na radu sa amaterima

 

 

 


Najstariji i najvažniji festival amaterskih pozorišta u Bosni i Hercegovini, Teatarski festival BiH FEDRA, ove godine slavi svoj jubilarni, 50. rođendan!


Festival dramskih amatera – FEDRA osnovan je još davne 1959. godine kao kruna kulturne politike bazirane na radu sa amaterima. Potom je putovao od grada do grada, pa se održavao u Travniku, Prijedoru, Visokom, Tešnju, Brčkom, Bijeljini, Bugojnu, Derventi, Konjicu, Srpcu, Živinicama, Banovićima, Vlasenici, Gračanici, Ključu, Mrkonjić Gradu i Goraždu sve do 1989. godine kada je odlučio da će se zastalno useliti u Bugojno i postati njegova žila kucavica.


Organizator ovog festivala je bio Savez amaterskih kulturno-umjetničkih društava Bosne i Hercegovine sve do 1991. godine, kada festival uslijed ratnih okolnosti prestaje da se održava. Međutim, FEDRA je mjesto okupljanja, druženja, razmjene iskustava, zabave, propitivanja, usvajanja pravih ljudskih vrijednosti, učenja, tolerancije, prevazilaženja predrasuda i stereotipa...ljubavi. Posebno ljubavi, jer ljubav prema pozorištu spaja ljude i uvlači ih u jedan čaroban svijet u kojem se vrednuju samo iskonske vrijednosti i čini da ovaj svijet postane ljepše mjesto za življenje.

 

fedra-1

 

Tako se 2006. godine Teatarski festival BiH FEDRA obnovio, isključivo zbog grupe upornih entuzijasta i zaljubljenika u pozorište, Teatra Fedra Bugojno i Kulturno-sportskog
centra Bugojno koji su još od samog početka dvijehiljaditih istrajno tražili podršku i načine da Festival nastavi svoj život.
Ostalo je, rekli bismo, historija.

 

Po slobodnim procjenama na Festivalu je do sada učestvovalo više od 3.000 amatera, a predstave je vidjelo više od 150.000 gledalaca. Bugojno nosi epitet pozorišnog grada, u kojem se pozorište nameće kao najafirmativnija umjetnost, najviše zaslugom FEDRE, ali i drugih festivala, koji su na neki način proizašli ili motivirani upravo FEDROM.


Ove godine, FEDRA slavi veliki jubilej, pola vijeka svog postojanja! Svoj veliki rođendan će, tradicionalno, slaviti od 13. do 20. jula u Bugojnu. Kao poseban presedan, organizatori i selektor su odlučili da će svih 14 prijavljenih amaterskih predstava dobiti priliku i igrati na ovogodišnjem Festivalu. Kao i uvijek, program je, pored predstava, ispunjen maksimalno – okrugli stolovi, promocije, izložbe, druženja, razgovori!


Pozivamo vas da dođete na, kako dugogodišnja prijateljica i članica žirija, prvakinja drame Narodnog pozorišta Republike Srpske – Slađana Zrnić kaže, najpozorišniji festival u Bosni i
Hercegovini! 

 

(DEPO PORTAL/mr)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!