ZNAČAJNA FINANSIJSKA POMOĆ

Vlada FBiH podijelila kantonima 200 miliona KM za projekte od značaja za Federaciju, i to nije sve...

Biznis Klub11.06.22, 14:06h

Vlada FBiH podijelila kantonima 200 miliona KM za projekte od značaja za Federaciju, i to nije sve...
Ovih 200 miliona maraka po treći put dajemo kantonima, a uz to općinama dajemo 39 miliona. Ovaj put smo na određeni način to prepakovali i rekli da se pola investira u infrastrukturu od interesa za Federaciju, a to se odnosi i na povezivanje entiteta, kantona, općina i gradova - kazao je premijer Novalić

 

 

 


U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu su juče potpisani ugovori o dodjeli sredstava kantonima, u ukupnoj vrijednosti od 200 miliona KM, a koji se odnose na finansijsku pomoć Vlade FBiH kantonima za provođenje strukturalnih reformi i finansiranje/sufinansiranje infrastrukturnih projekata koji su od značaja za Federaciju BiH u omjeru 50 posto naprema 50 posto.


Prema riječima premijera FBiH Fadila Novalića, Vlada FBiH na ovaj način nastavlja snažnu finansijsku podršku kantonima, gradovima i općinama.


- Ovih 200 miliona maraka po treći put dajemo kantonima, a uz to općinama dajemo 39 miliona. Ovaj put smo na određeni način to prepakovali i rekli da se pola investira u infrastrukturu od interesa za Federaciju, a to se odnosi i na povezivanje entiteta, kantona, općina i gradova - kazao je premijer Novalić.


Naglasio je da to nije sve što rade u saradnji sa kantonima, te da su se založili da isprave neka ranija neravnopravna davanja koja kantoni, uslijed različitog ekonomskog potencijala, daju svojim građanima.


- Sve obaveze koji su kantoni različito servisirali kao što je naprimjer slučaj sa dječjim doplatkom podigli smo na viši nivo. Nadam se da ćemo i dalje u dobrom okruženju mi i kantoni sarađivati na dobrobrobit naših građana, ne samo na njihovu ekonomsku dobrobit, nego i na pravednost i izjednačavanje njihovih prava bez obzira u kojem kantonu žive - kazao je Novalić.


Zamjenica premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević kazala je da su sretni da mogu prezentirati jednu od politika Vlade FBiH vezanu za raspodjelu sredstava iz budžeta za kantone u finansiranju njihovih redovnih aktivnosti i infrastrukturnih projekata od značaja za Federaciju BiH.


- Danas je prilika da i na ovaj način ojačavamo Program ekonomskih reformi čiji se definisani ciljevi prenose i na niže nivoe vlasti, a vezani su za upravljanje javnim finansijama, zelenu tranziciju, digitalne transformacije, poslovno okruženje i smanjenjenje sive ekonomije, ekonomske integracije, tržište energije, transporta, poljoprivrede, industrije i usluge, obrazovanje, zapošljavanje i tržište rada, socijalna zaštita i inkluzija, te zdravstvenu zaštitu – kazala je ministrica Milićević.


Predstavnici kantona koji su potpisali ugovore, prema njenim riječima, preuzeli su obaveze da će sredstva koristiti za strukturalne reforme.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!