9. i 10. juna

U Sarajevu konferencija 'Jesmo li spremni za novo normalno - BiH i globalni trendovi'

Biznis Klub09.06.22, 20:37h

U Sarajevu konferencija 'Jesmo li spremni za novo normalno - BiH i globalni trendovi'
Dvodnevna konferencija zamišljena je kao mjesto susreta donosilaca odluka, predstavnika poslovnog i nevladinog sektora, akademske zajednice i međunarodnih organizacija, i mjesto predstavljanja i razmatranja stavova, ideja i prilika za ekonomski oporavak, rast i razvoj

 

 

 

U Sarajevu se 09. i 10. 06. održava konferencija Jesmo li spremni za novo normalno? Bosna i Hercegovina i globalni trendovi u organizaciji Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) i uz podršku USAID BiH.


Dvodnevna konferencija zamišljena je kao mjesto susreta donosilaca odluka, predstavnika poslovnog i nevladinog sektora, akademske zajednice i međunarodnih organizacija, i mjesto predstavljanja i razmatranja stavova, ideja i prilika za ekonomski oporavak, rast i razvoj.

 

konferencija-jesmo-li-spremni-za-novo-normalno-bih-i-globalni-trendovi-2


Cilj konferencije je osvijetliti neophodnost i prilike za promjene u društvu i ekonomiji u postkriznom periodu i uslovima novog normalnog. Konferencija je i prilika da se pokrene javna debata o potrebama građana i građanki, njihovim očekivanjima od ekonomskog razvoja, ali i o spremnosti institucija i uslovima koje trebaju ispuniti da bi zadovoljili potrebe i ispunili očekivanja. Istovremeno, ovo je i prilika da se potakne saradnja između vladinih institucija, organizacija civilnog društva i medija u tom procesu i monitoringu njegovog toka.


Prvog dana konferencije, održan je panel o oporavku, rastu i razvoju bh. ekonomije u uslovima novog normalnog, a predstavljen je i zbornik radova "Ekonomija u okovima politika - Bosna i Hercegovina i novo normalno", osam autora među kojima su Anto Domazet, Damir Bećirović, Azra Hadžiahmetović, Mladen Ivanić, Mirza Kušljugić, Damir Miljević, Žarko Papić i Aleksandar Savović. Zbornik radova nudi okvir razvoja ekonomskih i drugih politika, i zakonskih rješenja za vladine institucije, izabrane zvaničnike, političke stranke i druge zainteresovane aktere. Zbornik pruža i stručne savjete poslovnom i nevladinom sektoru o mnogim temama od značaja za budućnost bh. ekonomije i društva u cjelini, a predstavlja i odlično štivo za studente, medije i javnost u cjelini.


Sutra, drugog dana konferencije, biće održana četiri panela o socijalnoj inkluziji, zelenoj tranziciji, digitalnoj transformaciji i o političkom i institucionalnom okviru prilagođavanja novom normalnom.


Ovaj događaj je dio aktivnosti Programa podrške procesima političkog pluralizma i dobrog upravljanja kojeg finansira USAID BIH, a provodi Nacionalni demokratski institut kao dio Konzorcijuma za jačanje izbornih i političkih procesa (CEPPS). Od početka programa u septembru 2019. godine, NDI podržava višestranačke forume za razvoj politika i zakonodavnih inicijativa, i istražuje nove metode promocije kohezivnog upravljanja koristeći dva pristupa: međuentitetske razgovore i razmatranja zajedničkih zakonodavnih inicijativa, i širenje javne debate uključivanjem organizacija civilnog društva i drugih aktera.


(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!