ulaz besplatan

Ne propustite 11. izdanje Sarajevo International Guitar Festivala, bogat program na repertoaru

Kultura09.06.22, 10:14h

Ne propustite 11. izdanje Sarajevo International Guitar Festivala, bogat program na repertoaru
Festivala u vidu dva predavanja, koja su otvorena za javnost, zamišljen je kao razmjena najnovijih saznanja iz oblasti muzičke pedagogije, psihologije muzike te praktičnih savjeta na polju muzičke interpretacije

 

 

 

 

Sarajevo International Guitar Festival jedanaesto izdanje započet će sadržajnim programom u subotu 11. juna 2022. godine.

 

Uvertiru u muzički program predstavljaju predavanja vrsnih pedagoga i  gitarista Marija Eterovića (Srbija) te Luke Vlašića (Hrvatska).

 

Tokom predavanja, koja će se održati u koncertnoj sali “Cvjetko Rihtman” (Srednja muzička škola Sarajevo) s početkom u 11h, posjetitelji će se upoznati sa tehnikama ovladavanja stresom na sceni (Mario Eterović), ali i s raritetnim instrumetnom – ruskom sedmožičanom gitarom (Luka Vlašić), koja će biti i praktično prezentirana. Uvodni program 

 

Festivala u vidu dva predavanja, koja su otvorena za javnost,  zamišljen je kao razmjena najnovijih saznanja iz oblasti muzičke pedagogije, psihologije muzike te praktičnih savjeta na polju muzičke interpretacije.

 

sarajevo-guitar-festival

 

Koncertni dio prvog festivalskog dana rezerviran je za nastup italijanske umjetnice Cristine Galietto, koju evropska kritika smatra zvijezdom u usponu. Naime, Cristina Galietto iza sebe ima niz osvojenih nagrada na evropskim takmičenjima, a jedna  od zapaženijih jeste i ona na  Eurostrings takmičenju iz 2021. održanom u Petreru u Španiji,  koja uključuje  koncertnu turneju po Evropi, Sjedinjenim Državama i Aziji tokom 2022/2023. godine.

 

Sarajevsku publiku ova sjajna italijanska umjetnica počastit će klasicima gitarističke literature, te će se na programu naći kompozicije N. Paganinija, F. Tárrege, A. Tansmana, i M. Castelnuova-Tedesca. Koncert planiran za 20 časova održat će se u akustičnom ambijentu Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića.

 

Ulaz je besplatan.

 

(DEPO PORTAL/mr)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!