Direktor 'Gas-Resa' potvrdio

Od jula poskupljuje gas i u Republici Srpskoj

Biznis Klub03.06.22, 14:07h

Od jula poskupljuje gas i u Republici Srpskoj
Po istom principu utvrđena je cijena gasa i u Srbiji, s tim što priznaje da će najavljeno poskupljenje ovog energenta u RS biti veće u odnosu na Srbiju, koja je dogovorila da će cijena u naredne tri godine iznositi 340-350 dolara na 1.000 kubnih metara

 

 

 

Realno je očekivati da od 1. jula dođe do poskupljenja gasa u Republici Srpskoj do 10 posto, potvrdili su iz preduzeća "Gas-Res".

 

"Prema mojoj skromnoj procjeni, u trećem kvartalu će doći do povećanja cijena gasa u odnosu na drugi kvartal, ali bi to trebalo da bude maksimalno do 10 posto", kaže za Nezavisne Ljubo Glamočić, direktor "Gas-Resa".

 

Dodaje da će iznos poskupljenja zavisiti od cijene nafte na svjetskoj berzi. Takođe, poručio je da novim ugovorom o isporuci prirodnog gasa koji je ova kompanija potpisala s ruskim "Gazprom Exportom", a koji važi do kraja godine, nisu promijenjeni uslovi pod kojima će se utvrđivati cijena ovog energenta.

 

Prema riječima Glamočića, po istom principu utvrđena je cijena gasa i u Srbiji, s tim što priznaje da će najavljeno poskupljenje ovog energenta u RS biti veće u odnosu na Srbiju, koja je dogovorila da će cijena u naredne tri godine iznositi 340-350 dolara na 1.000 kubnih metara.

 

"Isti princip je utvrđivanja cijena gasa i prema Srbiji i prema Republici Srpskoj, s tim da moramo imati u vidu razliku, da mi imamo dodatni trošak transporta kroz transportni gasni sistem Srbije. I ta cijena zavisno od zakupljenog kapaciteta i troškova iznosi negdje oko 25 evra na 1.000 kubnih metara, tako da je naša cijena u odnosu na onu u Srbiji je nešto veća upravo iz tih razloga", rekao je Glamočić.

 

(DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!