FOTO/ U Sarajevu do 25. aprila

Otvoren Sajam knjiga i učila u Skenderiji. Spahić: BiH je kao otvorena knjiga

Kultura20.04.22, 14:04h

Otvoren Sajam knjiga i učila u Skenderiji. Spahić: BiH je kao otvorena knjiga
Sajam je otvorila Hedina Tahirović- Sijerčić, književnica i istraživačica koja je pozdravila posjetioce na romskom jeziku kazavši da joj je drago da na Sajmu ima priliku da progovori u ime onih koji nemaju moć

 

 

 

33. internacionalni sarajevski sajam knjige i učila 2022. svečano je otvoren danas u 11 sati. Sajam je za posjetioce otvoren sat ranije, a prvih deset posjetilaca su već tradicionalno dobili poklone, knjige koje su im uručili, direktor KJP Centar Skenderija i predsjednik programskog savjeta Sajma Ibrahim Spahić.

 

Svečani program počeo je intoniranjem himne BiH i Vijeća Evrope, nakon čega se obratio direktor Petrinić kazavši da ovo najbitniji događaj posvećen knjizi u BiH te da je postao regionalno nezaobilazan.

 

sajam-knjige-i-ucila-2022-2

 

- Na ovogodišnjem Sajmu predstavit će se 85 autora, 36 izdavačkih kuća i organizatora izložbi sa oko 115 djela. Izdavači i autori dolaze iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Turske, Saudijske Arabije, Švedske, Danske, Norveške, SAD, Irana i Njemačke. U centru pažnje biće nova djela iz svih oblasti, a očekuje nas više od 65 promocija. Potrudili smo da stvorimo sjajan ambijent, a u cilju podizanja atraktivnosti sajma zajedno sa našim prijateljima pripremili smo brojne nove sadržaje. Izdavačima želimo uspješan plasman knjiga, a posjetiocima da nađu kvalitetno štivo za sebe – kazao je Petrinić.

 

Predsjednik Programskog savjeta sajma Ibrahim Spahić istaknuo je da se na sajmovima proteklih godina govorilo od knjizi kao izvoru, ključu mudrosti i zdravlja.

 

- Sad se oslobađamo toga i upadamo u još dramatičnija vremena. Zato sam za ovogodišnji sajam izabrao moto „Moć knjige“. Za knjige i autore nema granica i u tome je moć knjige. BiH je kao knjiga otvorena, ako poštuješ običaje Bosne i Hercegovine, ona će te uvijek dočekati raširenih ruku. Moć knjige niko ne može sputavati, a i vi možete tu moć uzeti u svoje ruke – naglasio je Spahić.

 

sajam-knjige-i-ucila-2022-3

 

Adelaida Grabovica iz Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH obratila se u ime ovogodišnjih počasnih gostiju Sajma, a to su biblioteke. 
 

- Biblioteke su oduvijek stup znanja obrazovanja i kulture. Biblioteke čuvaju dokaz onoga što smo bili i dokaz onog što jesmo. U BiH  ima više od 3.000 izdavača i značajno mjesto zauzimaju upravo biblioteke. Zahvaljujući tome što je Sarajevski sajam knjige prepoznao njihovu važnost imat ćete priliku da u okviru bibliotečkog kutka pogledate dio naše djelatnosti. Svi smo ovdje iz istog razloga, da podijelimo radost čitanja – kazala je Grabovica.

 

Sajam je otvorila Hedina Tahirović-Sijerčić, književnica i istraživačica koja je pozdravila posjetioce na romskom jeziku kazavši da joj je drago da na Sajmu ima priliku da progovori u ime onih koji nemaju moć.
 

- U ovom trenutku magijom mojih stihova otvaram 33. Internacionalni sarajevski sajam knjiga i učila: Knjigo, zbog svih mrtvih i živih baci magiju na nas, da otjeraš miševe, da otjeraš dušmane. Knjigo, zbog svih mrtvih i živih, baci magiju na nas, prevrni stranice naopačke, i prokuni crnu sudbinu , da prevariš crnu noć. Knjigo, zbog svih mrtvih i živih, baci magiju na nas, začaraj zemlju i poreci ljubav, neka vatra ne dimi, nek se prokletstvo ne širi. Začaraj, knjigo, baci nam magiju, ona je i tvoja i moja i naša zajednička MOĆ – kazala je Tahirović-Sijerčić.

 

sajam-knjige-i-ucila

 

Na otvorenju Sajma nastupili su članovi porodice Martinčević, otac Frano i djeca Rebeka, Ytzhak, Ivo Joshua, David Ya'akov i Moshe Jordan koji su izveli splet sefardskih pjesama. 

 

Sajam je otvoren za posjetioce svaki dan od 10 do 19 sati. Osim velikog broja štandova sa beletristikom, stručnom, dječijom i drugim vrstama literature, posjetioci Sajma mogu pogledati i izložbe „Umjetnost restauracije“, izložbe iz kolekcije Muzeja slobode i mira - IPC-a, izložbu i radionicu studentica i studenata Akademije likovnih umjetnosti Sarajevo, izložbu i radionicu Ume Huseinović „Moć slikovnice“, izložbu i radionicu Historijskog muzeja BiH, izložbu starih i rijetkih knjiga biblioteke Srednje škole primijenjenih umjetnosti Sarajevo, izložbu Gazi Husrev – begove biblioteke „Blago koje traje“,izložbu „Nacionalno blago Bosne i Hercegovine“ te mnoge druge. 

 

(DEPO PORTAL/md)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!