A POTRAŽNJA I DALJE VELIKA

Kvadrat stana u BiH raste do vrtoglavih 6.000 KM! Ipak, mogao bi se desiti preokret na tržištu, evo kada...

Biznis Klub10.04.22, 15:28h

Kvadrat stana u BiH raste do vrtoglavih 6.000 KM! Ipak, mogao bi se desiti preokret na tržištu, evo kada...
Inflacija ide na ruku investitorima jer građani iz straha od gubitka vrijednosti novca spas vide u ulaganju u nekretnine. Primjerice, u Novom Sarajevu cijena kvadrata kretala se od 3000 do 4000 KM u novogradnji, a na pojedinim lokacijama dosezala je čak 6000 KM

 

 

 

 

Ulaganje u nekretnine zasigurno je jedan od najsigurnijih oblika ulaganja. No, ono što sad velikoj većini bh. stanovnika izaziva problem kada je riječ o ulaganju ove vrste, vrtoglave su cijene građevinskog materijala koje su dovele i do poskupljenja kvadrata stana, piše Večernji list BiH.  


Kupovna moć Vlasnik Građevinskog poduzeća Borko Đurić za Nezavisne je rekao kako cijene građevinskog materijala idu u nebo, što će se odraziti i na cijene građevinskih objekata čija je realizacija u tijeku.


- Sigurno će doći do poskupljenja gotovih proizvoda, a samim time će i veće cijene nekretnina utjecati na potražnju jer kupovna moć nije tako visoka da to pokrije u onoj mjeri u kojoj je mogla do pojave ovih problema s kojima se sada suočavamo. I nestašica je već prisutna, a sigurno je da će u vremenu pred nama biti sve izraženija jer je nepredvidivo kako će se kretati kompletna situacija - kazao je Đurić.


Kako je objasnio, zbog trenutačne situacije građevinskim tvrtkama bit će ugroženi rokovi za završetak radova.


- Sasvim je sigurno da će neki građevinski objekti biti dovedeni u stanje prekida radova jer se neće moći osigurati materijal i uvjeti da se oni završe - ističe Đurić.


Dodao je kako je jako teško predvidjeti što će se događati oko cijena u ovom sektoru jer, kako kaže, sve ovisi o globalnim kretanjima. Posebice je, kažu investitori, poskupjelo željezo zbog obustave isporuke u Ukrajini, a očekuje se i novo poskupljenje.


Ekonomist Zoran Pavlović nedavno je za BHRT kazao kako je armaturno željezo u ovoj godini skuplje.


- Armaturno željezo u ovoj je godini skuplje za 20 - 25 posto, nešto je stabilnija situacija kod izolacijskog materijala, ali i tu dolazi do poskupljenja, prije svega, što svi proizvođači očekuju da će njihove ulazne cijene sirovina poskupjeti, pa poskupljuju i robu koja je na lageru - objasnio je Pavlović.


Cijena četvornog metra strahovito je rasla u svim većim gradovima, poput Banje Luke, Tuzle, Mostara, a osobito u Sarajevu, i to od 20 do 30 posto u odnosu na godinu ranije, kada je, jasno, riječ o novogradnji.


Inače, raspon za staru gradnju u Banjoj Luci je između 2300 i 2600 maraka po četvornom metru. Cijene u novogradnji u prosjeku su 3500 maraka po kvadratu, a u užem središtu grada i do 5000 maraka.


Inflacija ide na ruku investitorima jer građani iz straha od gubitka vrijednosti novca spas vide u ulaganju u nekretnine. Primjerice, u Novom Sarajevu cijena kvadrata kretala se od 3000 do 4000 KM u novogradnji, a na pojedinim lokacijama dosezala je čak 6000 KM. S druge strane, stanovi u zgradama austrougarske gradnje, i to na odličnim lokacijama, mogli su se naći i po cijeni ispod 2000 KM po četvornom metru.


Prosječna cijena četvornog metra stana u Mostaru je 2500 KM, iako će, kako su nam i ranije potvrdili agenti za nekretnine, rasti na 3000 maraka.


Kada je kraj?


Rast cijena nekretnina, prognoziraju stručnjaci, očekuje se do sredine godine, odnosno ovisno o količini dostupnih stanova na tržištu i drugim čimbenicima. No, iako su još i ranije podaci pokazali da cijene nekretnina rastu, statistike upućuju na to da je i potražnja itekako velika.


- Broj prodanih novih stanova u četvrtom tromjesečju 2021. godine, u odnosu na četvrto tromjesečje 2020. godine, veći je za 42,1 posto. U odnosu na prosječan broj prodanih novih stanova u 2020. godini, broj prodanih stanova u četvrtom tromjesečju 2021. veći je za 70,3 posto - podaci su Agencije za statistiku BiH.

 

(Večernji list/DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 27

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još