Ministar pojasnio

Džindić: O skupljem plinu će odlučiti Vlada FBiH, cijene goriva su stvar distributera

Biznis Klub07.04.22, 20:53h

Džindić: O skupljem plinu će odlučiti Vlada FBiH, cijene goriva su stvar distributera
Što se tiče cijene električne energije, ponavljam da neće biti povećanja cijena do kraj 2022 godine. Isto tako do kraja 2022. neće biti povećanja cijena za privredu

 

 

 

Energoinvest je prema ministarstu industrije i energetike poslao zahtjev za poskupljenje plina. To je potvrdio ministar Nermin Džindić

 

 - Jučer sam dobio zahtjev od Energoinvesta za povećanje cijene plina za 21,7%, to će vjerovatno biti na narednoj sjednici Vlade FBiH.

 

Što se tiče cijene električne energije, ponavljam da neće biti povećanja cijena do kraj 2022 godine. Isto tako do kraja 2022. neće biti povećanja cijena za privredu.

 

Ministar se osvrnuo i na cijene goriva.

 

Vlada Federacije BiH limitirala je profitnu maržu na cijenu energenata i analize su pokazale da je to najbolji potez kako održati tržište slobodnim, a imati i najbolje cijene enegenata u regiji, kao što to mi imamo. Građani se pitaju zašto su na pumpama različite cijene goriva?

 

Odluka o limitiranju marže se kreće od 0-25 pfeninga i sad je do vlasnika pumpe koliku će maržu primijeniti. S druge strane, mi smo zavisni od tri pravca snabdijevanja: iz Srbije, Hrvatske i našeg kopnenog terminala u luci Ploče.

 

(N1, DEPO PORTAL/dg)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!
Prikaži još