nakon rekordno visokih cifri

Naglo pale cijene nafte nakon objave Bidenove namjere: Oslobađaju se stateške rezerve... A cijene goriva?

Biznis Klub31.03.22, 11:00h

Naglo pale cijene nafte nakon objave Bidenove namjere: Oslobađaju se stateške rezerve... A cijene goriva?
Rusija je drugi najveći svjetski izvoznik nafte, a neviđene međunarodne sankcije nakon invazije poremetile su odljeve iz zemlje

 

 

 


Cijene nafte naglo su danas pale nakon izvještaja da američki predsjednik Joe Biden razmatra oslobađanje do 180 miliona barela iz strateških rezervi nafte (SPR) zemlje.
Biden bi trebao dati informaciju kasnije u četvrtak, a više medija izvijestilo je da će plan za hlađenje rastućih cijena sirove nafte uključivati ​​oslobađanje oko milion barela nafte dnevno tokom nekoliko mjeseci.


Cijene međunarodne referentne sirove nafte Brent za maj pale su za oko 4 posto na 108,85 dolara po barelu do oko 8:55 ujutro po londonskom vremenu.


Cijene američke sirove nafte za isporuku u maju pale su oko 4,7 posto na 102,77 dolara po barelu.


Cijene goriva porasle su ranije na rekordno visok nivo zbog ruske invazije na Ukrajinu i posljedičnih zabrinutosti u vezi sa snabdijevanjem, što je dovelo do skokova inflacije u svjetskoj ekonomiji.


Rusija je drugi najveći svjetski izvoznik nafte, a neviđene međunarodne sankcije nakon invazije poremetile su odljeve iz zemlje.


U istraživačkoj bilješci u četvrtak, analitičari robe Goldman Sachsa rekli su da će prijavljeno oslobađanje američkih rezervi pomoći naftnom tržištu u ponovnom balansiranju 2022., ali neće riješiti njegov strukturni deficit.

 

(BiznisInfo/DEPO PORTAL/ad)

 

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!