POVODOM 6. APRILA NA FTV

Bilo je to vrijeme šampiona, ostalo je (samo) sjećanje: Ko je sve stajao iza legendarnog uspjeha KK Bosna?

Mediji30.03.22, 21:19h

Bilo je to vrijeme šampiona, ostalo je (samo) sjećanje: Ko je sve stajao iza legendarnog uspjeha KK Bosna?
Sastav šampionske generacije: Delibašić, Varajić, Vučević, Benaček, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Pešić, Krvavac... Trener ove brilijantne generacije bio je Bogdan Tanjević

 

 

Federalna televizija će 6. aprila prikazati niz programskih sadržaja s kojima će obilježiti Dan grada Sarajeva.

 


Muzičko-dokumentarni program „O Sarajevu - Iz drugog ugla“ (15:10h) autora Zlatana Izetbegovića, govori o brojnim kazivanjima o Sarajevu zabilježenim u proteklih stotinjak godina. Svako od njih izaziva određenu dozu ponosa, sjete ali i jednu vrstu melanholije za prošlim vremenom. O pjesmama koje u svom nazivu sadržavaju ime grada. O Sarajevu kao domaćinskom gradu i načinu na koji je prihvatao ljude sa strane. Kako su pojedinci u određenom periodu vidjeli svoj grad? Šta je taj grad značio za njih i koliko su uopšte doprinijeli njegovom uspjehu i značaju?


Magazin „Svako dobro“ (18:25h) posvećen je sarajevskim pričama, od kojih izdvajamo neke.
Kako je Saraj-polje postalo centar BiH, koliko su različite kulture i običaji oblikovali grad na Miljacki koji ujedno nosi i epitet Zlatne doline?
Koja je uloga rijeke u urbanizaciji Sarajeva te kako je ovaj grad promijenio tok historije?


Dokumentarni film „6. april“ (07:30h) autorice Aleme Kazazić donosi svjedočanstva o opsadnom stanju Sarajeva i represivnom teroru od 1941. do 1945. godine. Pokret otpora formiran je odmah nakon okupacije, predvođen Olgom Marasović, Džemalom Bijedićem, Esad Čengićem i Vladimirom Perićem Valterom. Malo je poznato da su neposredno pred oslobođenje, sarajevski ilegalci ukrali njemački plan odbrane grada iz dobro čuvane Komande generala Katnera. Nakon što je obavještajna služna Mjesnog komiteta KPJ za Sarajevo došla do ključnog dokumenta, gubici partizana su znatno smanjeni u akcijama oslobađanja. Sarajevskom operacijom koja je trajala 43 dana, grad je oslobođen 6. aprila 1945.


Dokumentarno-muzički film „Scream For Me Sarajevo“ (08:50h/22:50h) vrisak je iz opkoljenog grada, rijetko emotivan filmski dokument koji je publika kao takvog prepoznala širom svijeta.  Osam godina nakon 14. Zimskih Olimpijskih igara Sarajevo je 1992. doživjelo od Drugog svjetskog rata nezampamćenu ratnu opsadu koja je trajala četri godine. I onda je 1994. jedna prava rock-zvijezda odlučila da ispiše istoriju hrabrosti i humanosti. Bruce Dickinson, pjevač i ikona heavy metal grupe Iron Maiden dolazi u Sarajevo pod opsadom i održava nezaboravni, žestoko emotivni koncert.


„Sportski pozdrav iz Sarajeva“ Muhameda Bikića (10:30h) govori o sportskim uspjesima sportista i sportskih kolektiva grada Sarajeva, kao i sportskim događajima koji su održani u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Podsjetit ćemo se na nezaboravnu Olimpijadu u Sarajevu, evropske šampionske titule košarkaša i šahista Bosne, državnih titula prvaka fudbalera Sarajeva i Željezničara, zatim rukometaša i odbojkaša Bosne, prve zlatne medalje boksera Almedina Fetahovića od sticanja nezavisnosti BiH, i reprezentacije BiH u sjedećoj odbojci koja je osvojila sve što se moglo osvojiti.

 

kk-bosna-sampioni


„Bosna“ (11:05h) je dokumentarni film Arijane Saračević Helać. 5.aprila 1979. u francuskom gradu Grenoblu pred 12 hiljada navijača KK Bosna je u finalu pobijedila italijanskog šampiona Emersona s rezultatom 96:93. Bio je to, u to vrijeme, najveći uspjeh  bosanskohercegovačke, ali i jugoslavenske klupske košarke. Ovo je bila prva titula klupskog evropskog šampiona u tadašnjoj državi i popularni „sarajevski studenti“ postali su sinonim uspješne BiH. Ovo je priča o sportskom fenomenu jednog društvenog i političkog konteksta.


Šta je bio ambijent, kakve su bile političke i društvene okolnosti, ko su bili ključni pojedinci koji su stajali iza ovakvog uspjeha? Sastav šampionske generacije: Delibašić, Varajić, Vučević, Benaček, Đogić, Bosiočić, Izić, Radovanović, Hadžić, Pešić, Krvavac... Trener ove brilijantne generacije bio je Bogdan Tanjević.

 

(DEPO PORTAL/ad)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook



Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA - Portal Depo.ba zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznešena u komentarima nisu stavovi redakcije web portala Depo.ba!